Norppajuoksutusten seuraus: Pielisen pohjassa kymmeniä verkkoja

Viimetalvinen Pielisen juoksutus Norppien pesinnän onnistumiseksi sai aikaan ikävän yllätyksen verkkokalastajille. Verkot jäätyivät jäähän kiinni ja repeytyivät. Kesän tultua Pielisen pohjaan jäi kymmeniä verkkoja, jotka edelleen pyytävät kalaa. Näin järven pohjaan muodostuu mädäntyneellä kalalla täytettyjä verkkoja. Jos sellaisen onnistuu nostamaan ylös, haju on melkoinen.

Kotimaa
Jouko Lempinen.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Uimaharjulainen Jouko Lempinen on harrastanut kalastusta vuosikymmeniä, Pielinen on hänelle tuttu vesi. Hän toimii Pielisjoen kalastusalueeen puheenjohtajana ja Enonkylän osakaskunnan sihteerinä ja taloudenhoitajana. Viranomaisten viimetalviset toimet saavan Lempisen vihastumaan. Hänen mukaan talvella tehty, Norppien suojelulla perusteltu juoksutus yllätti kaikki kokeneetkin kalastajat.

- Kun vesi laski jääkannen alla todella runsaasti, niin rantojen läheisyydessä olleet verkot lakeutuivat, eli jäätyivät jääkanteen kiinni. Sen jälkeen verkkoja on mahdoton irroittaa, ne jäävät jäiden vietäväksi ja repeytyvät. Kesän tultua Pielisen pohjassa on arviolta kymmeniä verkkoja. Ne kalastavat siellä edelleen. Verkoista muodostuu mädäntyneellä kalalla täytettyjä klimppejä.

- Jos tuommoisen vanhalla kalalla täyttyneen verkon onnistuu nostamaan pinnalle, sen haju on uskomaton. Ei sellaista voi veneeseen nostaa, se on hinattava veneen perässä ja haudattava sopivaan paikkaan, sanoo Lempinen.

- Itsekin olen kalastanut täällä 50 vuotta verkoilla. Onhan Pielisen pinta ennenkin vaihdellut, mutta normaali pinnanlasku on aina osattu ottaa huomioon verkkoja laskiessa. On tämä uskomaton "ekoteko" viranomaisilta, täysin kysymättä kalastajilta ja vesialueiden omistajilta, puhisee Lempinen.

Juoksutuksen syy epäilyttää

Pielisen pintaa on juoksutettu poikkeusluvilla jo vuosikymmeniä, nyt viranomaissuunnitelmissa on säännöstely. Jouko Lempinen suhtautuu säännöstelysuunnitelmiin positiivisesti.

- Kyllä tämä vedenpinnan järjettömän suuri vaihtelu pitää saada kuriin. Pielisen rannoilla on muun muassa vuokrakäyttöön rakennettuja huvioloita, joissa ranta on karannut sadan metrin päähän. Ei sellaista voi vuokrata kenellekään. Kesällä säästettäisiin vettä Pieliseen ja laskettaisiin sitten hallitusti talven aikana tietyissä rajoissa.

Selityksiä viimetalviseen runsaaseen yhtäkkiseen juoksutukseen jouko Lempinen ei purematta niele.

- Niin hullua insinööriä ei suomesta löytyne, joka norpan takia laskisi Pielisen talvella suorastaan kuopalle. Viimetalvisiin juoksutuksiin lienee joku muu syy kuin norppa, epäilee Lempinen.