Hyppää sisältöön

Luonnonsuojelijat haluavat kaivosten päästömittaukset nettiin kaikkien nähtäviksi

Suomen Luonnonsuojeluliitossa kaivosten omavalvontaa pidetään teoriassa hyvänä, mutta käytännössä toimimattomana. Kansalaisaktivistien mukaan viranomaisilta puuttuu rohkeutta antaa kaivoksille uhkasakkoja.

Kaivosalan tulevaisuudesta puhutaan tällä viikolla Tampereella monesta näkökulmasta. Tampereen Messukeskuksessa järjestetään kansainvälinen kaivosteknologian konferenssi keskiviikkona ja torstaina.

Tiistaina kansalaisaktivistit puolestaan järjestivät Tampereen Tullikamarilla tilaisuuden, jossa puhuttiin kaivostoimintaan liittyvistä ongelmista ja ympäristöhaitoista.

Puheenaiheena oli muun muassa kaivosten valvonta, joka perustuu pitkälti omavalvontaan.

Pertti Sundqvist Suomen Luonnonsuojeluliitosta sanoo, että omavalvonta on ajatuksen tasolla hyvä, mutta toimii käytännössä huonosti.

- Päästömittauksia pitää tehdä kerran kuukaudessa. Jos toiminta vaihtelee päivittäin tai tunneittain, niin yksi näyte kuukaudessa ei välttämättä kerro kovinkaan paljon, Sundqvist sanoo.

- Haitallisia aineita saattaa päästä eteenpäin ennen kuin huomataan, että jotakin pitäisi tehdä, Sundqvist jatkaa.

Mittaustulokset nettiin kaikkien nähtäviksi

Sundqvistin mukaan viranomaisilta puuttuu rohkeutta puuttua epäkohtiin. Hänen mielestään viranomaiset luottavat liiaksi kaivosyhtiöiden vakuutuksiin siitä, että asiat pannaan kuntoon.

- Myöskään rohkeutta antaa uhkasakkoja ei tunnu olevan, Sunqvist sanoo.

Sundqvistin mukaan valvontaa pitäisi kehittää niin, että otettaisiin käyttöön jatkuvatoimisia päästömittareita ja tulokset julkaistaisiin netissä kansalaisten nähtäviksi.

Keskiviikkona kansalaisaktivistit järjestävät mielenosoituksen kaivosteknologiakonferenssin yhteydessä Tampereen Messukeskuksen luona.

Konferenssissa julkistetaan vuoden ympäristöpalkinnon saaja. Myös aktivistit jakavat oman ympäristöpalkintonsa.