Thaipoimijat tekivät rikosilmoituksen ihmiskaupasta

Viitisenkymmentä thaimaalaista marjanpoimijaa on tehnyt Saarijärvellä rikosilmoituksen ihmiskaupasta. Ihmisoikeuslakimies ennakoi haastavaa tutkintaa.

Kotimaa
Marjanpoiminta, Saarijärvi thaipoimijat
Tunteet kävivät välillä kuumina Saarijävellä thaipoimijoiden leirillä, jonne saapui myös Ber-Ex-yhtiön edustaja.Jori Asikainen / Yle

Thaipomijoiden edustajana toimii ihmisoikeuslakimies Ville Hoikkala.

– Poimijoiden käsityksen mukaan he ovat lainanneet sotkamolaiselta Ber-Ex Oy:ltä Thaimaassa rahaa korkealla korolla voidakseen tulla Suomeen poimimaan marjoja ja kuitatakseen velan marjanmyynnillä, hän sanoo.

Ber-Ex:in toimitusjohtaja Kari Jansa kiistää rahanlainaamisen.

- Me emme ole pankkiiritoimintaa harrastaneet koskaan, rahat tarvitaan marjakaupan pyörittämiseen. He saavat pankeista lainata rahaa, ja ovat lainanneet tähänkin asti. Marjat ostetaan, mutta rahaa ei lainata, hän sanoo.

Poimijoiden näkemyksen mukaan Ber-Ex on hoitanut oman osuutensa heikosti.

– Marjanpoimintaleirejä on ollut alueilla jossa marjasato ei ole vielä tullut tai se on jo ohi. Ber-Ex:iltä on tullut myös ristiriitaista tietoa jäljellä olevan velan määrästä, kertoo Hoikkala.

Poimijat tulivat siihen tulokseen, että velan kuittaaminen marjoja poimimalla on mahdotonta.

– He näkevät, että heille on Thaimaassa annettu täysin väärää tietoa ansaintamahdollisuuksista Suomessa, sanoo Hoikkala.

Poimijat eivät ole työsuhteessa

Ber-Ex Oy:stä on käytetty sanamuotoja, jotka antavat ymmärtää, että poimijat olisivat työsuhteessa. On puhuttu esimerkiksi lakosta. Hoikkalan mukaan työsuhdetta ei ole.

– Ei. Marjanpoiminnan perusongelma on, että Suomen lain mukaan he eivät ole työntekijöitä vaan yrittäjiä. Kun poimija poimii marjan, hänestä tulee marjan omistaja, ja omistaja myy omistamansa marjan eteenpäin. Heihin ei siis ainakaan aina voida soveltaa työoikeutta, Hoikkala sanoo.

– Tilanne on kuitenkin nyt sellainen, että ihmiskauppa-asia tulee tutkia. Poliisi täällä Saarijärvellä on toiminut ammattitaitoisesti, ja tutkinnasta tulee varmasti haastava , hän lisää.

Hoikkalan mukaan poimijoiden kaikki yhteistyö Ber-Ex:in kanssa on päättynyt.

Rikosilmoitukset tutkii Kainuun poliisi, sillä thaipoimijoiden maahantulon järjestäneet yritykset ovat sotkamolaisia. Poimijat pysyvät Suomessa ainakin siiheksi, että ovat saaneet annetuksi lausunnot poliisille.

Kainuun poliisista kerrotaan, että rikosnimike on vielä auki, ja että ihmiskauppa -nimike voi tutkinnan edetessä muuttua. Poliisi ei myöskään vielä arvioi pitääkö kaikkia osallisia kuulla, vai riittääkö osittainen kuuleminen.

klo 12:13 lisätty tutkintapaikaksi Kainuu.
klo 12:33 lisätty toimitusjohtaja Jansan kommentti.
klo 14:49 lisätty Kainuun poliisin tietoja tutkinnan etenemisestä.