Ydinreaktorin yli viikon kestävä seisokki nostaa sähkön pörssihintaa

Olkiluodon kakkosreaktorin vika nosti välittömästi energian hintaa maanantaina. Erityisesti teollisuus mutta myös osa kuluttaja-asiakkaista kärsii jo lyhyemmistäkin tuotantokatkoksista.

talous
Olkiluodon ydinvoimala.
Yle

Ydinvoimakapasiteetin väliaikainen väheneminen vaikuttaa sähkön markkinahintoihin.

Eurajoen Olkiluodossa sijaitsevan ydinvoimalan kakkosreaktori on poissa käytöstä yli viikon ajan generaattorivian takia. Voimala meni pois päältä automaattisesti maanantaina ja se palaa käyttöön tämänhetkisen arvion mukaan tiistaina 17.9.

Olkiluoto 2 on suurin Suomen sähköverkossa oleva ydinvoimayksikkö. Sen joutuminen pois päältä pakottaa kantaverkkoyhtiö Fingridin ostamaan sähköä muualta. Suomessa käynnistettiin huippukaasuturbiineja sekä tuomaan markkinoille sähköä Ruotsista ja Venäjältä.

Säätöhinta hetkellisesti korkealla

Poikkeuksellisen tilanteen takia sähkön tasehinta nousi hetkellisesti 2000 euroon megawattitunnilta, kun normaalisti hinta on alle sadassa eurossa. Säätöhinta palasi nopeasti normaaliksi, mutta sähkön pörssihinta on noussut.

– Säätöhinnan vaikutus riippuu teollisuudesta. Osa teollisuudesta voi pienentää kulutustaan, jos hinta nousee. Säätöhintapiikeissä on se ongelma, että sitä ei pysty etukäteen tietämään. Säätöhinta julkaistaan vasta jälkikäteen eikä siihen pysty varautumaan, Energiameklarit Oy:n toimitusjohtaja Esko Kytömäki sanoo. Energiameklarit on 24 suomalaisen sähköyhtiön omistama sähkömarkkinoilla toimiva yhtiö.

Säätöhinta vaikuttaa siihen, mitä sähkön ostajat maksavat sähköstä, jonka määrä ylittää ostajan käyttöarvion. Säätöhinnalla on mahdollisuus tehdä myös voittoa, jos energiaa kuluu arvioitua vähemmän.

Pörssihinta korkealla kunnes Olkiluoto 2 taas verkossa

Myös teollisuuden käyttämän pörssisähkön hinta on noussut, tosin yhtiöt myös suojautuvat sähkön hinnan muutoksia vastaan. Pörssisähkön hinta pysynee normaalia korkeammalla, kunnes Olkiluoto 2 palaa verkkoon.

Tavalliselle sähkön käyttäjälle lyhytaikaisella, alle kuukauden kestävällä ydinreaktorin alasajolla ei ole vielä merkittävää vaikutusta hintaan. Tosin jos kuluttaja on hankkinut pörssisähkön hintaan sidotun sähkösopimuksen, pörssihinnan nousu vaikuttaa kuluttajiin.

– Maanantaina spot-hinnat olivat vielä korkeimmillaan 7,6 sentin verottomassa hinnassa, niin tänään hinta on ollut korkeimmillaan 12 senttiä kilowattitunnilta verottomana. Päivittäiset spot-hinnat ovat siis nousseet, joten jos tällä hinnalla ostaa sähköä, se näkyy hinnassa. Suomen alueen spot-hinnat ovat nyt koholla todennäköisesti sen aikaa kun saamme yksikön taas käyttöön, Kytömäki arvioi.

Sähkön yöajan hinta ei ole noussut merkittävästi, vaan hinta on kohonnut päiväaikaan. Tasaisesti sähköä käyttäville käyttäjille hinnannousu on siis ollut vähäisempi kuin niille, jotka tarvitsevat sähköä erityisesti päivällä.

– Tässä vaiheessa vuotta ei voimalan poistuminen käytöstä ei ole niin iso ongelma. Talvella, kun kulutus on selvästi suurempaa, ongelma olisi isompi, Energiameklarien toimitusjohtaja Kytömäki arvioi.