Seinäjoki sekoittaa päihdepalveluissa pakan

Seinäjoen kaupunki laittaa päihdepalvelunsa aivan uusiin puihin. Moni asia on muuttumassa, muun muassa päivätoiminta ja A-klinkan muutto pois Sorsanpesän tiloista. Mittava uudistusohjelma on nyt valmis esiteltäväksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Seinäjoen päihdepalveluja aiotaan uudistaa nopealla aikataululla. Yksi suuri muutos on päihdeongelmaisten päivätoiminnan uudelleenjärjestely. Kaupunki aikoo jatkossa järjestää päivätoimintaa yhdessä A-killan kanssa, kun sopimus päiväkeskus Joonatanin kanssa päättyy vuoden vaihteessa.

Seinäjoen kaupunki aikoo kuitenkin vuokrata Joonatanin tilat päivätoiminnan käyttöön Etelä-Pohjanmaan sosiaalipsykiatriselta yhdistykseltä, joka on hoitanut päivätoimintaa tähän asti. Käytännössä toiminta jatkuu siis nykyisissä tiloissa, mutta muuttuneena ja eri toimijoiden järjestämänä.

– Jatkossa siinä on keskeisenä toimijana A-kilta. Nyt heille tarjoutuu paremmat tilat. Se, mikä tässä on oleellinen muutos aikaisempaan on se, että A-killan kanssa päihdepalvelujen yhteistyö vielä tiivistyy eli päivätoiminta ei ole erillinen palvelu, mitä se on ehkä tällä hetkellä ollut, perustelee muutosta sosiaalityön tulosalueen johtaja Päivi Saukko.

Samalla yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa lisätään. Päiväkeskuksessa päihdeongelmaisten on mahdollisuus saada vertaistukea ja osallistua erilaisiin ryhmätoimintoihin.

– Toivottavasti asiakasryhmä laajenee ja löytää eri-ikäisiä käyttäjiä. Työtoiminta ei jatku siinä merkityksessä kuin nykyisessä Joonatanissa eli alihankintatöitä ei ole sinne tarkoitus saada, Saukko sanoo.

Nurmon alueella jatkaa entiseen tapaan Sissalan päivätoiminta.

A-klinikka muuttaa, kotona asuvien kuntoutuspalveluja lisätään

Vuodenvaihteessa aletaan rakentaa päihdeklinikkaa Törnävän sairaalan katkaisuhoitoaseman tiloihin. Sinne muuttaa heti vuoden vaihtuessa A-klinikka, joka toimii tällä hetkellä Sorsanpesän tiloissa. Uudelle päihdeklinikalle tulevat myös akuuttihoito-, terapiahoito- ja korvaushoitotiimi.

Lisäksi kaupunki aikoo kokeiluna hankkia Kristilliseltä alkoholi- ja narkomaani- eli Kan-yhdistykseltä kotona asuvien kuntoutuspalveluja. Sopimus tehdään aluksi vuoden ajaksi. Kotokuntoutusmallin on laskettu maksavan kaupungille vajaat 5000 euroa kuukausittain.

– Meillä on asiakkaita, jotka ovat kotona, mutta tarvitsevat apua elämänhallinnassa ja päihdeongelman kurissapitämisessä. Siihen on kaupungilla tällä hetkellä jonkin verran omasta takaa resursseja, mutta nyt tämän kotokuntoutuksen turvin katsotaan, pystytäänkö asiakkaille antamaan nykyistä enemmän tukea, Päivi Saukko kertoo ja jatkaa:

– Tämä on nyt uusia asia ja siksi haluamme kokeilla, miten se lähtee toimimaan ja miten asiakkaat ottavat sen vastaan.

Euroja ei juurikaan säästy – paitsi pitkällä tähtäimellä

Päihdepalvelujen muutoksilla ei saada juurikaan aikaan heti kaupungin tilinpidossa näkyviä säästöjä.

– Tarkasti säästettyjä euroja on vaikea osoittaa. Mutta jos miettii rahatalouden rinnalla reaalitaloutta ja näitä toiminnan sisältöjä, toivomme, että palvelut tavoittaisivat jatkossa useampia asiakkaita, ja sitä kautta ongelmat eivät pitkittyisi ja sitä kautta tulisi kalliimmaksi, Päivi Saukko perustelee.

– Totta kai meillekin on annettu säästötavoitteita, mutta toiminnan järkevöittämisen kautta yritetään nyt saada aikaan säästöjä pidemmällä tähtäimellä. Tietenkin se on meidän suhteen hankalaa, kun muutosten mitattavuus on monimutkaista. Joskus muutoksilla voidaan välttyä kalliimmilta kustannuksilta, mutta sen osoittaminen on aika hankalaa, Saukko harmittelee.