Hyppää sisältöön

Kun EU kieltää, ei aina kannata uskoa

EU:n on väitetty kieltävän mm. savukalan, saunan lämmittämisen haloilla ja ilmapalloilla leikkimisen. Euroopan parlamentin tiedotustoimiston mukaan mediassa leviävien juttujen taustalla on usein väärin käännetty tai vääriin faktoihin perustuva ulkomainen lehtijuttu.

Kuva: YLE

EU kieltää liian käyrät kurkut, saunan polttopuut, grillihiilet syöpää aiheuttavina ja alle 8-vuotiailta lapsilta ilmapallojen puhaltamisen. Julkisuudessa liikkuu milloin mitäkin juttua siitä, mitä EU on direktiiveillään kieltämässä. Viimeksi tiistaina sosiaalisessa mediassa pulpahti uudelleen esiin pari vuotta vanha juttu, jonka mukaan EU olisi kieltämässä ilmapallojen puhaltamisen alle 8-vuotiailta.

Väärin käännetty

EU-kieltää -ostikot ovat hyvin  tuttuja myös Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston tiedottaja Minna Ollikaiselle.

- Valitettavasti ovat tuttuja ja kaikki edellämainitut ovat esimerkkejä uutisankoista, joissa on ymmärretty jotain väärin. Usein taustalla on myös väärin käännetty tai vääriin faktoihin perustuva ulkomainen lehtijuttu.

Jos juttu vaikuttaa liian uskomattomalta ollakseen totta, on useimmiten kyse uutisankasta

Tiedottaja Minna Ollikainen

Ollikaisen mukaan virheellisiä uutisia yritetään korjata yhdessä komission edustuston kanssa.

- Ilmapallojuttu pari vuotta sitten oli juuri tällainen ulkomailta kopioitu uutisjuttu. Esimerkiksi brittimedia hakee usein hyvin raflaavia otsikoita, joita suomalaiset toimittajat poimivat mielellään nettiin.

Mepeille kurat niskaan

Ollikainen kertoo, että ilmapallokohussa asia koski varsinaisesti leludirektiiviä.

- Oli määritelty tiettyjä asioita, joita lelujen ohjeissa tulisi olla. Ilmapallopakkauksiin haluttiin maininta, että  pienimmät lapset eivät saisi käyttää niitä yksin tukehtumisvaaran vuoksi. Toimittaja oli tehnyt tästä sen johtopäätöksen, että lapset eivät saa leikkiä ilmapalloilla ja ne jopa kiellletään.

Kuraa niskaansa vastaavista uutisista saavat lähinnä mepit.

Brittimedia hakee hyvin raflaavia otsikoita, joita suomalaiset toimittajat poimivat mielellään nettiin

Tiedottaja Minna Ollikainen

- Kun joku tällainen jutut leviää somessa, mepeille tulee asiasta paljon kommentteja.

Liian uskomaton on yleensä ankka

Mikä on paksuinta puppua, mikä on mediassa laitettu EU-päätösten piikkiin?

- Esimerkkejä on todella monta. Useimmiten ne ovat aika lähellä ihmisten arkea: saunaa ei saa lämmittää haloilla ja grillimakkara kielletään. Virossa kohistiin siitä, että EU olisi kieltämässä saunan uunitkin. EU:n on väitetty kieltävän myös savukalan ja tervan. Lukijan kannattaa olla aika varovainen, jos otsikko alkaa, että EU kieltää.... , sanoo  Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston tiedottaja Minna Ollikainen.

Ollikaisen neuvo onkin se, että jos juttu vaikuttaa liian uskomattomalta ollakseen totta, kyse on useimmiten  uutisankasta.