Joka kymmenes suomalainen ei lue tätä juttua

Voi olla, että eivät kaikki muutkaan, mutta kymmenellä prosentilla ei ole edes mahdollisuutta, koska he ovat ilman omaa nettiyhteyttä. Yksi heistä on karkkilalainen Saara Haavisto.

Kotimaa
Henkilö käyttämässä tablettia.
Yle

Pari vuotta vanhan tilaston mukaan suomalaisista kotitalouksista noin 90 prosentilla on kotonaan yhteys internetiin ja tiedon valtatielle. Useimmat nettiyhteyttä vailla olevista ovat iäkkäitä: yli 65-vuotiaista nettiä käyttää 40 prosenttia ja yli 80-vuotiaista vain 10–15 prosenttia, ilmenee kesällä tarkastetusta väitöskirjasta. (siirryt toiseen palveluun)

Kaikki netittömät eivät kuitenkaan ole iäkkäitä. Yksi tällainen on Karkkilassa asuva yli kolmekymppinen Saara Haavisto.

Saaralla on kaksi pientä lasta, mutta päätös "netti-inhotuksesta" syntyi jo paljon aikaisemmin. Saaralle kyse on periaatteesta. Hän ei halua tuhlata aikaansa.

- Olen seurannut ihmisiä, jotka ovat koko ajan netissä, jossain Facebookissa, ja tekevät muuta jonninjoutavaa. Ja siitä tehdään elämänsisältöä.

Käytännön asioiden hoitaminen edellyttää yhä enemmän netin käyttöä. Äskettäin esimerkiksi Kela toivoi, että yhä useampi eläkehakemus tulisi verkon kautta.

Saara Haavisto ei myönnä, että arjen asioiden hoitaminen olisi kohtuuttoman hankalaa ilman nettiä. Esimerkiksi laskut hän hoiti pitkään lähellä kotia sijaitsevalla maksuautomaatilla. Ihan puritaani hän ei ole, sillä puolisolla on nykyisin tietokone, josta on apua.

Tiedonhaku on ongelmallista, kun kotona ei voi googlata, eikä kirjahyllyssä ole metrikaupalla tietosanakirjoja. Saara myöntää, että silloin tulee pyydettyä apua kavereilta, joilla on tietokone auki 24/7. Usein niin ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Kirjastossa ei tule käytyä nettiä selaamassa eikä perinteisiä kirjeitäkään kirjoiteltua. Saaran mukaan asiat hoituvat hyvin puhelimella. Hän ei myönnä, että roikkuisi puhelimessakaan koko aikaa. Se tiivistyy aina välillä, mutta Saara sanoo, ettei hän halua olla kaikkien ihmisten kanssa koko ajan tekemisissä.

Oman yrityksen pyörittämisessa oli ongelmansa

Ennen lapsia Saaralla oli oma yritys, jonka asioiden hoitaminen oli hieman hankalaa ilman sähköpostia. Siitä tuli kyllä sanomista, hän myöntää. Asiakkaat olivat harmissaan.

- Pärjäsin kuitenkin ne viitisen vuotta, jotka yritystä pyöritin, hän sanoo.

 Saara Haavisto
Saara Haavisto ei myönnä, että arjen asioiden hoitaminen olisi kohtuuttoman hankalaa ilman nettiä. Saara Haavisto

Enää ei ole puhelinluettelojen keltaisia sivuja, joten palvelujen löytäminen voi olla hankalaa. Pienellä paikkakunnalla asuminen helpottaa kuitenkin tätä ongelmaa. Puskaradio toimii aika hyvin.

- En missään tapauksessa, Saara vastaa kun häneltä kysyy nettiuutisten lukemisesta. Helsingin Sanomat tulee kotiin ja keittiössä on radio, jossa päällä on yleensä Radio Suomi - koska muut kanavat eivät oikein kuulu, Saara naureskelee.

Netin Reittiopas ei ole saanut Saarasta vakioasiakasta. Aikataulut näkee, kun kävelee läheiselle linja-autoasemalle. Ihan paperista voi katsoa, hän sanoo.

- On sitä pärjätty ennenkin!

Eikö netissä sitten ole ole yhtään mitään, mitä kaipaisit?

Ennemmin helvetti jäätyy kuin Saara on Facebookissa.

Työkaveri

- Oikeastaan tosi harvoin. Silloin kun jengi alkoi liittyä Facebookiin, ei minulle tullut pieneen mieleenikään, että olisin lähtenyt mukaan.

- Ennemmin helvetti jäätyy kuin Saara on Facebookissa, sanoi työkaverikin, Saara kertoo.

Itse asiassa viime aikoina hän on joutunut antamaan periaatteistaan hieman periksi, kun vanhempi lapsista meni kouluun. Perinteisen paperisen reissuvihon käyttäminen tuli sen verran työlääksi, että nykyisin sähköinen reissuvihko vie viestit kodin ja koulun välillä. Puolison tietokoneen avulla.

Tuolloin Saara joutui hankkimaan itselleen myös sähköpostiosoitteen.

- Muuten en juuri nettiä käytä, Saara sanoo.

Saara ei juuri tunne ikätovereitaan, jotka pärjäisivät hänen laillaan ilman nettiä.

- Yksi opiskelukaveri tulee mieleen, hän sanoo hetken mietittyään.