1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"2960 marjanpoimijaa on sitä mieltä, että kaikki on ok"

Marjakäräjät käyvät jälleen kuumana. Luonnontuoteteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja ja Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kuitenkin huomauttaa, että Suomessa on tänä kesänä noin 3000 ulkomaista marjanpoimijaa, joista vain 30-40 hengen joukko on mielestään saanut väärää informaatiota.

Kotimaan uutiset
Thaimaalaisia marjanpoimijoita Ruokolahdella
Yle

Saarijärvellä viitisenkymmentä thaimaalaista marjanpoimijaa ja marjanpoimijoita Suomeen välittävä yritys Ber-Ex ovat ajautuneet riitatilanteeseen. Keskiviikkona marjanpoimijat tekivät rikosilmoituksen ihmiskaupasta. Vernu Vasunta toteaa, ettei hänen käy kateeksi Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansaa, mutta muutoin hän ei asiaa kommentoi.

Nyt on kysymys 40-50 hengen porukasta, jotka ovat sitä mieltä, että heille on annettu väärää informaatiota tai he ovat ihmiskaupan uhreja.

Vernu Vasunta

- Pitää muistaa taustat, mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle. Tapauksessa on paljon kohtia, mitä epäilen ja haluaisin vielä tutkia tarkemmin, ennen kuin kommentoin asiaa sen kummemmin.

Selvät säännöt, vastuut ja velvollisuudet sekä poimijoita Suomeen tuoville yrityksille että poimijoille pitää Vasunnan mukaan olla, ja tähän suuntaan on hänen mukaansa viime vuosina mentykin.

- Pitää muistaa, että meillä Suomessa on tänä kesänä noin 3000 thaimaalaista sekä muita kansalaisuuksia. Nyt on kysymys 40-50 hengen porukasta, jotka ovat sitä mieltä, että heille on annettu väärää informaatiota tai he ovat ihmiskaupan uhreja. 2960 poimijaa on edelleen sitä mieltä, että kaikki on ihan ok.

Vasunta kuitenkin muistuttaa, että marjan hinta on tänä vuonna alhaisempi eli tienestit ovat tiukemmassa. Hinta johtuu hyvin pitkälle kansainvälisestä markkinatilanteesta.

- Suomessa esimerkiksi puolukan todellinen markkinahinta pitäisi olla selvästi alhaisempi, mitä se nyt on. Osittain se johtuu siitä, että me olemme huolissamme poimijoiden pärjäämisestä, joten hinta ei ole laskenut esimeriksi meidän osalta niin paljon.

"Marjojen tuonti ulkomailta olisi pöljää"

Ulkomaalaiset poimijat ovat Suomessa turistinstatuksella, mikä tuo kuvioon omat kiemuransa.

Puolukan todellinen markkinahinta pitäisi olla selvästi alhaisempi, mitä se nyt on.

Vernu Vasunta

- Ruotsissa marjanpoiminta on sopimuspohjaista eli poimijoilla on työsopimus ja heillä on minimipalkka. Mutta Ruotsissa on kaksihintajärjestelmä. Siellä on työsuhteessa olevia poimijoita, joille maksetaan 10 kruunua kilolta marjasta. Sitten on iso joukko EU -alueelta tai sen ulkopuolelta tulleita turistipoimjoita, joille maksetaan 6-7 kruunua kilolta. Ruotsissa markkinat ovat siis tällä hetkellä vääristyneet.

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat marjoja välittäville yrityksille lähes välttämättömyys ja Vasunta myöntää, että ilman ulkomaista työvoimaa liiketoimintaa ei pystyttäisi nykyisessä mittakaavassa pyörittämään. Esimerkiksi Kiantaman viime vuonna ostamista marjoista 80-90 prosenttia poimi ulkomaalaiset marjanpoimijat.

- Ilman ulkomaalaisia marjanpoimijoita liiketoiminta kutistuisi merkittävästi ja raaka-ainetta pitäisi tuoda entistä enemmän Ruotsista ja muualta ulkomailta, missä sitä kasvaa. Vastaava tilanne olisi, jos metsää ei Suomessa hakattaisi vaan puu tuotaisiin muualta. Se on sama asia, tietenkin vähän eri mittakaavassa, mutta yhtä pöljää.

Marjasta jää nyt vähemmän käteen kuin 20 vuotta sitten

Jos marjojen tuonti ulkomailta olisi toimitusjohtajan mielestä pöljää, vaikuttaisi se myös marjatuotteiden markkinointiin.

- Ensinnäkin kaikki joutsenlipulla varustetut marjatuotteet katoaisivat Suomessa kaupoista. Jonain vuonna niitä voisi olla, jonain vuonna ei. Markkinointiin se vaikuttaisi, koska meidän brändi pohjautuu pitkälti siihen, että marjat ovat suomalaisia, käsin kerättyjä, villejä tuotteita, Vasunta avaa.

Vastaava tilanne olisi, jos metsää ei Suomessa hakattaisi vaan puu tuotaisiin muualta. Se on sama asia, tietenkin vähän eri mittakaavassa, mutta yhtä pöljää.

Vernu Vasunta

Vasunnan mukaan käännekohta tapahtui vuonna 2008, jolloin esimerkiksi Kainuussa oli todella heikko marjavuosi. Sen jälkeen suomalaisten marjanpoimijoiden osuus putosi merkittävästä. Vasunta uskoo, että kotimaisten marjanpoimijoiden innostaminen vaatisi marjasta maksettavan kilohinnan merkittävää nousua.

- Moni poimija on sanonut, että jos katsoo puhtaasti indeksiä, todellinen rahamäärä mikä poimjoilla jäi käteen 20 vuotta sitten, oli suurempi kuin nyt. Jotta nyt käteen jäisi sama rahamäärä ja päälle laitettaisi kaikki indeksikorotukset, marjakilolta maksettaisi varmaan useamman euron enemmän kuin nyt maksetaan.

- Meille hinnannosto käy, mutta me emme osta marjoja itsellemme vaan myymme niitä teollisuuteen, keskusliikkeille, kuluttajille suoraan. Ketju pitää olla sellainen, että kaikki pärjäävät. Jos ihmiset ovat valmiita maksamaan, niin mikä ettei.

Marja on Suomessa Vasunnan mukaan tänä päivänä liian halpaa.

- Johtuuko se sitten yrityksistä vai kuluttajista. Joko me yritykset emme osaa tuotteistaa ja markkinoida marjaa niin, että se olisi arvokkaampi raaka-aine tai sitten kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan siitä.

Lue seuraavaksi