Hyppää sisältöön

Mittakirvesmiestä ahdistaa rakentamisen huono laatu

Rakentajien työtä vaikeuttavat muun muassa kiire ja urakoiden ketjuttaminen. Mittakirvesmies Kalle Hyötynen pelkää, että suomalainen rakentamisen laatu hukataan hosumalla, vaikka rakentajat osaisivat tehdä kunnolla.

Kuva: Jan Hynnä / Yle

Mittakirvesmies Kalle Hyötynen on mittamiehenä Tampereen Kalevan uintikeskuksen työmaalla. Mittamies huolehtii muun muassa siitä, että elementit osuvat kohdalleen. Hyötynen pitää työmaalle asetettua aikataulua tiukkana.

Äkkiä voisi sanoa, että tässä tehdään puolessatoista vuodessa kolmen vuoden työt.

Kalle Hyötynen

- Äkkiä voisi sanoa, että tässä tehdään puolessatoista vuodessa kolmen vuoden työt. Niin se vaan tuppaa nykyään olemaan, että nämä aikataulut on vedetty tosi kireälle, Hyötynen sanoo.

Rakentamisen laadusta puhutaan paljon ja usein kielteiseen sävyyn. Hyötystä häiritsee keskustelussa se oletus, että suomalainen rakentaja olisi jotenkin huono.

- Väitän, että suurin osa rakentajista on yhä hyvin motivoituneita ja ammattiylpeitä ja tekisi mielellään laatua, Hyötynen sanoo.

Laatu häviää hosumalla

Hyötysen mielestä rakentajan työtä vaikeuttaa muun muassa urakoiden ketjuttaminen.

- Tilanne tuntuu huonolta. Jos tätä vielä pitkään jatkuu, niin pian suomalaista rakentamisen laatua ei enää ole olemassa, vaan tehdään hosumalla, Hyötynen sanoo.

Ketjuttaminen merkitsee sitä, että urakat on pilkottu pieniin osiin. Hyötysen mukaan yhden osan tekijä ei välttämättä ajattele, miten siitä jatketaan eteenpäin.

- Ennen urakkaporukka teki alusta loppuun ja ikään kuin jätti joka työvaiheen itselleen, Hyötynen sanoo.

Ketjuttaminen ei kuitenkaan ole ainoa syy, vaan ongelmat ovat monen asian summa. Hyötynen toivoo, että julkinen keskustelu laadusta johtaa siihen, että laatua aletaan taas todella tekemään ja rakennusliikkeet kilpailisivat laadulla.

- Nuori perhe saattaa pistää 300 000 euroa uuteen asuntoon, niin kyllähän siitä itsekin haluaisi tehdä mahdollisimman hyvän, että laatu olisi hinnan arvoista, Hyötynen sanoo.