Kuiva kesä vähensi borrelioositartuntoja

THL:n tartuntatautirekisteriin on tullut syyskuuhun mennessä noin 800 borrelioosi-ilmoitusta, jotka on tehty veren vasta-ainelöydöksen perusteella. Selityksenä normaalia parempaan tilanteeseen voi olla kuiva kesä.

terveys
Punkki
Yle

- Kyllä punkki kosteutta kaipaa. Kuiva kesä on varmasti aiheuttanut punkkikatoa, ja tämä saattaa osaltaan selittää sitä, että nyt ollaan noin sata tapausta viime vuoden tahtia jäljessä, sanoo Tyksin infektiotautien ylilääkäri Jarmo Oksi.

Niin borrelioosi kuin puutiasaivokuumekin ovat punkin aiheuttamia sairauksia. Lääkärit tietävät, että borrelioosin voi saada myös paarman puremasta.

- Nämä ovat aivan äärimmäisen harvinaisia tapauksia. Olen itse todennut vain kaksi sairastumista, jossa alkulähteenä on ollut paarma, toteaa Oksi.

Oksi muistuttaa, että tässä vaiheessa vuotta on vielä varhaista tehdä johtopäätöstä, millaiseksi borrelioosivuosi lopulta muodostuu. Infektion saaneita tulee sairaalahoitoon runsaasti loppuvuoden aikana.

- Sairastuneiden todellinen luku on noin nelinkertainen, koska vasta-ainetutkimuksia ei oteta yleensä ollenkaan silloin, kun kyseessä on varhaisvaiheen infektio. Tämä nähdään iholla olevana tyypillisenä punotuksena, joka leviää vähitellen puremakohdan ympärille.

- THL:n rekisteriin päätyneitä tapauksia on viime vuosina ollut vuositasolla noin 1 500-1 600. Eli tapausten kokonaismäärä on noin 5 000- 6 000 luokkaa.

Rokote on valmisteilla

Potilaiden epäonneksi borrelioosi on noin tuhat kertaa yleisempi sairaus kuin puutiaisaivokuume, jota vastaan on kehitetty toimiva rokote.

Euroopassa rokotekehittelyä on tehty jo pitkään. Jos hyvin käy niin rokote on markkinoilla jo lähivuosina.

Jarmo Oksi

- Amerikassa oli jo monta vuotta sitten borrelioosiin tarkoitettu rokote markkinoilla. Se vedettiin kuitenkin pois sivuvaikutusepäilyjen vuoksi. Euroopassa rokotekehittelyä on tehty jo pitkään. Jos hyvin käy, niin rokote on markkinoilla jo lähivuosina, sanoo Oksi.

Vaikka kesä on taittumassa syksyksi, borrelioosivaara on edelleen ilmeinen. Puutiaisia on liikkeellä niin pitkään, kun lumi tulee maahan. Tunnetaan myös tapauksia, joissa ihminen on saanut puutiaisen pureman, vaikka lunta on jo maassa.

Parhaina keinoina borrelioosia vastaan pidetään peittävää pukeutumista, kotipihojen nurmikoiden leikkuuta ja punkkisyyniä, mikäli liikkuu alueilla, joissa puutiaisvaara on tiedossa.

- Korostaisin punkkisyynin merkitystä. Peittävä pukeutuminenkaan ei aina auta. Illalla tehtävä punkkisyyni on todella tärkeä ja hyödyllinen tapa, sanoo Oksi.