1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Vauva muistaa ennen syntymää kuulemiaan sanoja

Suomalaistutkimuksen mukaan kielen oppiminen alkaa jo kohdussa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Suomalaistutkimuksen mukaan vauvojen kielenoppiminen alkaa luultua aikaisemmin, jo sikiövaiheessa. Arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että syntyessään vauva osaa jo hieman kieltä.

- Vauva ei tietenkään tunne vielä yhtään sanaa, mutta hän osaa oman äidinkielen peruspiirteitä, eli sen kielen, jota äiti on puhunut ja jota äidin ympäristössä on puhuttu, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta.

Ta-ta-ta, to-to-to

Tutkimuksessa syntymättömille vauvoille toistettiin raskauden loppupuolella levyltä hiukan vaihtelevia suomen kieltä muistuttavia äänneyhdistelmiä, eli niin sanottuja epäsanoja.

29 viikon ikäiset sikiöt kuulivat syntymäänsä saakka useita kertoja viikossa satoja kertoja toistettuna epäsanaa ta-ta-ta, joka muuttui välillä muotoon to-to-to.

- Käytimme epäsanoja, jotta ne eivät olisi menneet sekaisin muiden kohdun ulkopuolelta kuuluneiden sanojen kanssa. Ta-ta-ta voisi rakenteensa puolesta aivan hyvin olla suomen kielen sana.

Syntymän jälkeen aivosähkökäyrä osoitti vauvojen muistavan kohdussa kuullut epäsanat hämmästyttävän tarkasti.

- Näiden vauvojen aivot reagoivat niihin nopeammin ja voimakkaammin kuin verrokkien. Aivoissa oli muodostunut valmiiksi malli, jolla hahmottaa äänen piirteiden muutoksia, esimerkiksi vokaalin vaihtumista toiseksi, äänen korkeuden vaihtelua tai vokaalin pidentymistä. Nämä ovat kaikki kielen ymmärtämisen kannalta hirveän tärkeitä. Jossain vaiheessa tällainen malli täytyy rakentaa, ja nämä vauvat olivat rakentaneet sen sikiöaikana, Huotilainen sanoo.

Normaali ääniympäristö riittää

Tutkimustulos voi selittää muun muassa sitä, miksi keskosina syntyneillä on tavallista enemmän lukihäiriöitä. Keskoskaappi ei välttämättä vastaa normaalia odotuksenaikaista kieliympäristöä.

Sikiöiden ilmiselvästä oppivaisuudesta huolimatta Huotilainen varoittaa vanhempia ajattelemasta, että syntymättömiä vauvoja voisi jotenkin harjoittaa tai treenata.

- Ihan tavallinen ääniympäristö on se, johon evoluutio on sikiön aivot valmistanut. Äitien ja muiden lähistöllä olevien voi olla viimeisillä raskausviikoilla mukava ajatella, että siellä se sikiö kuuntelee.