Hyppää sisältöön

Suomen lavatanssikulttuuri on ainutlaatuinen - taidatko etiketin?

Tanssilavoilla ja muissa julkisissa tanssitilaisuuksissa noudatetaan erilaisia käyttäytymissääntöjä, jotka eivät ole varsinkaan monille aloittelijoille selviä. Puhutaan ”tanssietiketistä”, joka koostuu hyväksi havaituista käytännöistä tanssiparketilla ja pitkistä perinteistä tanssipartnerin kohtelemisessa.

Lavalla saa kalorit kulumaan tehokkaasti. Kuva: YLE / Mika Kanerva

Seuratansseihin lähtiessä joko tanssilavalle tai muuhun vastaavanalaiseen paikkaan, kannattaa kiinnittää huomiota pukeutumiseen. Miehille pukeutuminen yleensä on helpompi asia kuin naisille, kertoo  JoensuulaisenTanssiseura PoKaTa (siirryt toiseen palveluun)ry:n puheenjohtaja ja pitkän linja tanssija ja tanssinopettaja Kaija Saarelainen:

- Naiset yleensäkin tykkäävät pukeutua. Tassilavalla, tai tanssimaan mentäessä on  tärkeää, että on hyvät kengät. Se on kaiken aa ja oo.

- Muutoin on hyvä, että pukeutuminen on rentoa ja kevyttä. Naiset käyttävät mielellään hametta, koska hulmuavat helmat luovat tunnelmaa ja herättävät naista kohtaan myös kiinnostusta, muistuttaa Saarelainen.

Miesten puolestaan on syytä mennä tanssilattialle suorissa housuissa. Jotkut käyttävät kauluspaitaa, toisille sopii t-paita. Kovat tanssijat pitävät mukanaan esimerkiksi autossa jopa useampia vaihtopaitoja, koska tanssiessa voi tulla hiki.

Naiset poimitaan lavan reunalta

Edelleenkin on useilla tanssilavoilla ja tanssipaikoissa vanha käytäntö, että tanssihaluiset naiset istuvat tanssilavan seinustalla, sanoo tanssija ja tanssinopettaja Osmo Oinonen:

- Se on sellainen lavatanssikulttuuri, jota ei ole missään muualla. Eli meillä on miehillä ja naisilla omat hakurivistöt.

Se on sellainen lavatanssikulttuuri, jota ei ole missään muualla

Osmo Oinonen

- Naiset sijoittuvat istumaan siten, että taitavimmat tanssijanaiset ovat orkesterin lähelle ja ne, jotka vasta aloittelevat tanssimista, sijoittuvat oven tuntumaan. Näin miehet voivat löytää itselleen sopivantaitoisen tanssijan, sanoo Oinonen.

Oinonen neuvoo miehiä hakemaan alkuillasta rivin keskeltä, jos haluaa tanssia jo melko hyvien tanssijoiden kanssa. Yleensä kannattaa hakea sellaisia naisia, joiden tanssitaito on oman taidon tasolla.

Miehet eivät sijoitu tanssipaikalla samalla tavalla kuin naiset. Miehet oleilevat enemmän keskilattialla.

Kohteliaisuutta tanssiinkutsussa

Tanssiparketilla kohtelias käytös kuuluu myös hetkeen, jolloin mies esittää naiselle kutsun lähteä tanssimaan:

- Hyvin usein aloitetaan katsekontaktilla. Sen jälkeen mies menee naisen luo ja useimmiten kysyy, että ”saanko luvan”, tai ”lähdetkö tanssimaan”, opastaa Kaija Saarelainen.

Hyvin usein aloitetaan katsekontaktilla

Kaija Saarelainen

Kun lupa on kysytty ja saatu, niin mies ojentaa kätensä naiselle ja pari lähtee tanssimaan. Kaija Saarelainen sanoo, että tansseissa ei tanssikulttuurin mukaisesti yleensä anneta rukkasia.

Tanssilattia täytetään oikein

Tanssilattialla, varsinkin tanssilavalla, on tärkeää, että erityyppiset tanssijat sijoittuva lattialle oikein:

- Tanssisuunta on vastapäivään
- Lavan keskustaan sijoittuvat kädenalitanssijat, kuten lindyhoppaajat ja boogie woogie-tanssijat.
- Seuraavalla kehällä ovat enemmän syliotteessa vähän hitaammin tanssivat
- Uloimmalla kehällä menevät ne, jotka tanssivat kaikkein vauhdikkaammin

Nainen voi tanssien loppuessa hakea mieluista tanssipartneria "kiitostanssiin" osoituksena siitä, että tanssikokemus tämän kanssa on jäänyt mieliin.

Nykyisin ei tanssien jälkeen yleensä pyydetä saatolle, vaan pikemminkin vaihdetaan yhteystietoja ja esimerkiksi Facebook-osoitteita.

.
.