1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eurooppa sai ensi kertaa rahtia Koillisväylää pitkin

Kiinalaisaluksen eteläinen reitti Eurooppaan Suezin kanavan kautta olisi vienyt kaksi viikkoa kauemmin.

Koillisväylä
Videoklipin lopussa nähdään Hollannin yleisradioyhtiön NOS:n arkistokuvaa koillisväylän varrelta. Laivaliikennettä videolla ihmettelee myös jääkarhu.

Kiinalaisalus Yong Sheng, on ensimmäinen rahtilaiva, joka on matkannut koillisväylää pitkin Kiinasta Eurooppaan. Konttialus saapui tänään Euroopan suurimpaan satamaan, Rotterdamiin.

Yong Shengin matkaa on seurattu kiinnostuksella. Reittiä on kuljettu aiemminkin suurilla laivoilla, mutta Yong Shengin matka on ensimmäinen kerta, kun maailman suurimmasta vientimaasta, Kiinasta, ajetaan rahti koillisväylää Eurooppaan, maan suurimmalle vientialueelle.

Arktinen meritie säästää laivaliikenteeltä huomattavasti aikaa. Yong Shengin tapauksessa eteläinen reitti Eurooppaan Suezin kanavan kautta olisi vienyt kaksi viikkoa kauemmin. Laiva lähti matkaan 8. elokuuta Kiinan koillisrannikolta Dalianin satamamakaupungista.

Koillisväylän läpi purjehti ensimmäisenä Adolf Nordenskiöld vuonna 1878. Hänen laivansa jumitui jäihin matkan lopussa hieman ennen Beringinsalmea. Myöhemmin lukuisat purjehtijat ovat jääneet Jäämeren rajujen olosuhteiden uhriksi.

Nykyisin ilmaston lämpeneminen on kuitenkin pienentänyt alueen jääpeitettä ja avannut uusia mahdollsiuuksia kaupalliselle meriliikenteelle.