1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuovilan päiväkotilaisten tulevaisuus vielä auki

Mustasaaressa Tuovilan päiväkotilaiset on saatava melko nopeasti uusiin tiloihin sisäilmaongelmien takia. Kunta on kartoittanut vaihtoehtoja, joista ensimmäistä, Böleen siirtoa, lasten vanhemmat vastustivat. Nyt heille esitellään muita mahdollisuuksia.

Tuovila, Mustasaari
Tuovilan päiväkoti Mustasaaressa
Jarkko Heikkilä/ Yle

Mustasaaressa Tuovilan koulussa ja päiväkodissa on kärsitty sisäilmaongelmista. Taustalla ovat aikoinaan tehdyt rakennusvirheet. Nyt kunnassa ollaan tilanteessa, jossa päiväkotilapsille on löydettävä väliaikaistilat yli vuodeksi – nopeasti. Keskiviikkoiltana vaihtoehtoja esitellään lasten vanhemmille.

– Vanhemmat ovat olleet vähän ymmällään siitä, mitä nyt tapahtuu. Me ollaan tutkittu eri vaihtoehtoja sekä Vaasan kaupungin alueelta että lähiympäristöstä. Ne käydään nyt läpi tänä iltana ja katsotaan sitten, miten vanhemmat reagoivat näihin meidän tutkimuksiin, kertoo Mustasaaren kunnan kiinteistöpäällikkö Peder Pedersen.

Sisäilmamittausten perusteella kunta on päätynyt siihen, että koululaiset jäävät Tuovilaan, mutta päiväkotilaiset siirretään muualle. Kunta ehdotti jo aikaisemmin lasten siirtämistä Bölen päiväkotiin. Vanhemmat kuitenkin vastustivat sitä.

– Ongelmahan oli silloin se, että Böleen olisi tullut monta ylimääräistä kilometriä. Nyt vaihtoehtoja on katsottu lähiympäristöstä.

Tarkemmin Pedersen ei suostunut kertomaan vaihtoehtoja ennen kuin ne on esitelty vanhemmille. Infotilaisuus alkaa Tuovilan koululla keskiviikkona kello 18.

Lapset siirrettävä lokakuun puolivälissä

Kiirettä evakkopaikan löytymiseen aiheuttaa Tuovilan koulurakennuksen laajennustyöt, jotka alkavat vielä lokakuun aikana. Sen takia päiväkotilasten pitäisi päästä siirtymään väliaikaistiloihin viimeistään lokakuun puolessa välissä.

Rakennuksesta on löytynyt terveydelle haitallisia VOC-yhdisteitä, joita on syntynyt muun muassa siksi, että rakennuksen alapohjasta on päässyt kosteutta muovimattoon, ja kosteus on reagoinut yhdessä liiman kanssa.

– Koska päiväkotilapset ovat 8–9 tuntia päivässä siellä rakennuksessa, niin oli parasta siirtää heidät pois, kiinteistöpäällikkö Peder Pedersen sanoo.

Tuovilan koulun laajennus valmistuu ensi vuoden touko-kesäkuussa, jonka jälkeen koululaiset siirtyvät uuteen tilaan. Sitten on vuorossa vanhan osan korjaus. Se valmistunee myöhemmin vuoden 2014 aikana. Tämä tarkoittaa, että päiväkotilaiset joutuvat olemaan evakossa yli vuoden.

Lue seuraavaksi