Karjalanpiirakka muuntuu nykytaiteeksi Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuistossa nähtävillä olevassa modernissa piirakkanäyttelyssä on esillä kolmen taiteilijan installaatioita, valokuvia, videoita ja veistoksia.

Kotimaa
Pronssinen karjalanpiirakka
Yle / Esa Huuhko

- Karjalanpiirakka on Suomen Karjalan lahja muulle Suomelle. Se on kuin karjalaisuuden lippulaiva tuolla maailmalla, hehkuttaa karjalanpiirakan suuri ystävä kirjailija Heikki Turunen.

Pohjoiskarjalaisesta perinneherkusta ammennettu nykytaiteen näyttely avautui vastikään Heikki Turusen lähitienoolla Kolin kansallispuistossa Lieksassa.

Se on kuin karjalaisuuden lippulaiva tuolla maailmalla.

Heikki Turunen

Idea Italiasta

Luontokeskus Ukon näyttelyssä on esillä Irja Puhakka-Myllerin, Veikko Myllerin ja Anu Torikan töitä.

- Samainen taiteilijaryhmä vieraili Italiassa taiteilijaresidenssissä ja siellä oli kuvattuna pihvin tie lautaselle. He ovat ryhtyneet miettimään mikä olisi suomalaisille ja pohjoiskarjalaisille yhtä tärkeä asia kuin parmankinkku italialaisille. Ehdolla oli muun muassa Koskenkorva, mutta piirakka valikoitui lopulta teemaksi, kertoo Kolin näyttelyn koollepanijana toiminut erikoissuunnittelija Tiina Hakkarainen.

Aiemmin piirakkataidetta on nähty Helsingin Lasipalatsissa, Joensuussa ja Seinäjoella. Uusina teoksina Kolilla nähdään muun muassa Torikan kipsipiirakoita ja Myllerin pronssitöitä.

Kipsisiä karjalanpiirakoita
Yle / Esa Huuhko

"Kun sisältö puuttuu..."

Paikalle löytäneitä näyttelyvieraita samanhenkiset teokset huvittivat, mutta teema sai osakseen myös kiitosta.

Kun taiteen sisältö puuttuu niin se löytyy sitten lähteltä.

Ossi Kakko

- Minua kyllä kiehtoi se miten piirakka istuu tilanteeseen kuin tilanteeseen, oululainen Mari Korhonen kehuu.

- Tämä osoittaa hyvin kuinka nykytaide ammentaa sisältönsä perinteisestä muotokielestä. Kun taiteen sisältö puuttuu niin se löytyy sitten lähteltä, ähtäriläinen Ossi Kakko vastaa.

Karjalanpiirakka 4-näyttely on esillä Kolin luontokeskus Ukossa lokakuun loppuun saakka.