Suikkanen: Joukkueen on puhallettava yhteen hiileen

Turun Palloseura lähtee tavoittelemaan pudotuspelipaikkaa, vaikka ei olekaan jääkiekkoliigan ennakkosuosikki. Uusvanha päävalmentaja Kai Suikkanen puhaltaa joukkueeseen vahvaa yhteishenkeä ja uskoo sen siivittävän joukkueen menestykseen.

urheilu
Päävalmentaja Kai Suikkanen
Päävalmentaja Kai Suikkanen luottaa, että keväällä Turussa pelataan pitkään. Minna Rosvall / Yle

Turkuhallissa kajahtavat jälleen vahvat huudot, kun päävalmentaja Kai Suikkanen piiskaa joukkuettaan harjoituksissa. Kolme vuotta sitten Turussa nosteltiin Kanada-maljaa, mutta menestykseen on Suikkasen mielestä vielä pitkä matka.

- Olemme valmiita sarjan alkuun. Peli ei vielä ole niissä uomissa, missä sen pitäisi olla, että vielä keväälläkin pärjättäisiin. Pelin pitää kehittyä läpi talven.

Joukkue on hyvin erilainen kuin kolme vuotta sitten. Enää pari pelaajaa on mukana mestaruusjoukkueesta. Suikkanen myöntää, että miehet ja valmennus ovat muuttuneet.

- Paljon on hommaa, että päästään samalle kartan sivulle. Kyllä tämä kahdeksan-yhdeksän kuukauden päästä alkaa jääkiekolta näyttää, lupaa Suikkanen.

Joukkuehenki on tärkeintä

Kauden tavoitteen pääsystä pudotuspeleihin on asettanut joukkue. Päävalmentaja Suikkanen korostaa, että voiton avaimet löytyvät juuri joukkueen yhteisestä tekemisestä.

- Meidän tekemisemme on täysin joukkuetekemistä, yhdessä menemistä, viisikkona pelaamista. Jos ruvetaan nimilappuja selässä katsomaan, emme me ole mikään suosikki tässä sarjassa. Emme me pysty sillä kääntämään pelejä, että pari miestä luulee olevansa tähtiä. Meidän pitää saada kaksikymmentä äijää puhaltamaan yhteen hiileen voimakkaasti ja vahvasti. Siinä on meidän mahdollisuutemme.

Meidän pitää saada kaksikymmentä äijää puhaltamaan yhteen hiileen voimakkaasti ja vahvasti.

Kai Suikkanen, TPS:n päävalmentaja

Pelifilosofian ydin on siis joukkue. Onko olemassa salaista kaavaa, jolla turkulaiskiekko saataisiin nousuun? Suikkanen kielsi Turkuhallin harjoituksissa ylivoimaharjoitusten kuvaamisen.

- Emme me halua, että vastustajan valmentajat voivat vain katsoa netistä, miten pelaamme ja harjoittelemme. Saavat hekin tehdä töitä, että oppivat tietämään, mitä me edes yritetään.

"Norrena on sarjan parhaita maalivahteja"

Turkulais- tai tepsiläistaustaisia pelaajia joukkueessa on vähän. Esimerkiksi Rauman Lukkoon siirtyivät Ville Vahalahti ja Petteri Nummelin.

Päävalmentaja Kai Suikkanen myöntää, että hänen on "mentävä talous edellä", kuten Tepsin johto haluaa. Päävalmentaja toivoisi turkulaistaustaisia pelaajia joukkueeseen, mutta se ei ole mahdollista. Mukaan on otettava ulkomaalaisia pelaajia.

- Näin se on huippu-urheilussa. Miehiä tulee ja miehiä menee. Se on osoitus siitä, että Suomen sarja on kovatasoinen. Tänne halutaan tulla pelaamaan ja kehittymään. Se ei ole niin yksinkertaista. Et saa kaikkea, mitä haluat tai sulla ei riitä lompakko. Valmentajien tehtävä on laittaa joukkue pelaamaan.

Kuitenkin sen verran heillä on ikäeroa, ettei arpoa tarvinnut, kumpi lähtee maalille.

Kai Suikkanen, TPS:n päävalmentaja

Maalivahtiosasto tuntuu ainakin olevan kunnossa, ja se on aidosti tepsiläinen. Fredrik Norrena tekee paluun maalivahdiksi, ja maalivahtivalmentajana jatkaa Urpo Ylönen.

- Upi ja Norrena tuovat ihan varmasti osaamista. Sen verran heillä on kuitenkin ikäeroa, ettei arpoa tarvinnut, kumpi lähtee maalille. Norrera tulee olemaan ensi talvena tämän kauden suurimpia yllättäjiä.

Norrenalle maistuu pelaaminen

Maalivahti Fredrik Norrena on ollut poissa SM-liigasta 11 vuotta. Viime vuodet hän on pelannut Columbuksen NHL-joukkueessa ja Ruotsissa.

- Tepsin meno maistuu hyvältä. Paljon on menty eteenpäin, kun reilu kuukausi on takana.

Norrena ehti olla vähän aikaa myös maalivahtivalmentajana. Kun Atte Engreniä kosiskeltiin KHL:ään,

Maalivahti Fredrik Norrena maalilla
Minna Rosvall / Yle

Norrena pyörsi lopettamispäätöksensä.

- Päätös tuntui hyvältä. Olin valmis laittamaan kroppaa likoon vielä ainakin vuoden verran, koska uran lopetus oli vasta alkutekijöissä, pohtii Norrena.

Kyse ei ole mistään varasuunnitelmasta, vaan Norrena aikoo pelata koko kauden.

- Jos kerran lähdetään, ollaan loppuun asti. Pelataan kevääseen asti, ja menestyksestä riippuen katsotaan tilannetta uudelleen. Nyt ajatukset ovat sarja-avauksessa.

"Sarjataulukko on ollut viime vuodet väärin päin"

Norrena myöntää, että seura on muuttunut reilussa kymmenessä vuodessa. Norrena on ollut poissa SM-liigasta 11 vuotta. Viime vuodet hän on pelannut Columbuksen NHL-joukkueessa ja Ruotsissa.

Se on selvä, ettei missään tulla huonoa kotijoukkuetta katsomaan.

Kai Suikkanen, TPS:n päävalmentaja

- Onhan meno muuttunut. Sarjataulukko on ollut väärin päin. 90-luku oli uskomattoman hyvä ja menestyksekäs kausi Tepsin historiassa. Toivon, että suunta on nyt oikea.

Norrena muistelee, että kun hän tuli Tepsiin, oli kaksi suurta joukkuetta, TPS ja Jokerit. Nyt voimasuhteet ovat muuttuneet, ja pelaajabudjetit ovat ihan erilaisia. Norrena luottaa yhä omaan joukkueeseensa.

- Uskon ja luulen, että Turku on edelleen kiekkokaupunki. Tekemällä asiat oikein voimme menestyä täällä. Varmaan katsojatkin löytävät tänne. On selvää, ettei missään tulla huonoa kotijoukkuetta katsomaan. Kyllä se vaatii menestystä, miettii Norrena.