MTK: Valtion heikko esitys vie pohjan suomalaiselta ruoantuotannolta

Valtion ja tuottajajärjestöjen neuvottelut Etelä-Suomen maatalouden saamista 141-tuista kariutuivat tänään. MTK ei hyväksynyt valtion heikkoa esitystä, jolla aiotaan neuvotella tuen jatkosta EU-komission kanssa. MTK:n mielestä valtion tavoitteet ovat riittämättömiä, ja järjestö on huolissaan Suomen maatalouden tulevaisuudesta.

Kotimaa
Lehmiä laitumella.
Lehmiä laitumella.Heini Holopainen

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on pettynyt valtion esitykseen maataloustuen 141-jatkosta. Tuottajajärjestöt ja valtio ovat neuvotelleet esityksestä, joka hallituksen on tarkoitus jättää EU-komissiolle syys-lokakuun vaihteessa. Jos neuvottelut eivät tuota tuloksia, EU:n maksama 141-tuki loppuu vuoden vaihteessa.

141-tukea maksetaan maatalouden toimintaedellytysten ja tuotannon kannattavuuden turvaamiseksi, sekä viljelijöiden kohtuullisen tulotason varmistamiseksi. Tämänpäiväisten neuvotteluiden loppuminen tarkoittaa, että valtio joutuu päättämään itsenäisesti tavoitteista, joilla se neuvottelee tuen jatkosta EU-komission kanssa.

Tulotuet täysin riittämättömiä

MTK:n mukaan valtion esitys oli rakennetukitoimenpiteiden osalta tyydyttävä, mutta tulotukien osalta osin täysin riittämätön.

- Olemme erittäin huolestuneita Suomen maatalouden tulevaisuudesta. Jos alkutuotanto ei ole kannattavaa, putoaa pohja pois suomalaiselta ruoantuotannolta, MTK tiedottaa.

MTK:n mukaan tukiesityksen rakenne ja taso eivät vastaa Etelä-Suomen maatalouden tarpeita. Järjestön mielestä eteläisen Suomen maatalouden vakavia ongelmia ei pystytä ratkaisemaan pelkästään EU:n yhteisellä maatalouspolitiikalla.

EU on uudistamassa koko maatalouspolitiikkaansa vuodesta 2015 lähtien. Viime vuonna MTT Taloustutkimus arvioi, että ilman 141-tukia karjatalous jopa romahtaisi eteläisessä Suomessa. Myös siipikarjantuotanto olisi vaarassa.

Keskusta: Hallitus käänsi viljelijoille selkänsä

Keskustan maa- ja metsätalouspoliittinen ryhmä pitää hallituksen ja kokoomuslaisen maa- ja metsätalousministerin Jari Koskisen linjaa käsittämättömänä.

Keskustan mielestä Kataisen hallitus käänsi nyt viljelijöille lopullisesti selkänsä, vaikka hallituksen puolivälitarkastelussa tavoitteeksi kirjattiin Etelä-Suomen maataloustuille jatkon neuvotteleminen.

- Hallitus on viitannut kintaalla maa- ja metsätalouden edunvalvojien yksimielisille ja rakentaville mielipiteille kotimaisen ruoantuotannon turvaamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi, keskusta syyttää.

Hallitus on viitannut kintaalla maa- ja metsätalouden edunvalvojien yksimielisille ja rakentaville mielipiteille.

Keskusta