Tutkija: Petoeläimen nimi voi siivittää EM-Susijengin voittoon

Leijonat, Huuhkajat, Susijengi – Suomessa on tapana nimetä urheilun edustusjoukkueita eläinten mukaan. Nimistön tutkimukseen erikoistunut dosentti Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta sanoo, että nimen kautta tavoitellaan urheilijoihin liitettyä mielikuvaa voimasta, nopeudesta ja oveluudesta.

urheilu
Suomen vaihtopenkki juhlii
Ville Vuorinen

Monilla Suomen urheilumaajoukkueilla ja seuroilla on eläimiltä peräisin olevat nimet. Valtaosa suomalaisista tuntee esimerkiksi Leijonat, Huuhkajat ja mäkikotkat. Niiden lisäksi menestystä janoaa parhaillaan koripallon EM-kisoissa kovassa vedossa oleva Susijengi.

– Urheilijoita ja tavoiteltavaa suoritusta verrataan usein eläimiin. Ajatellaan, että monella eläimellä on samanlaisia ominaisuuksia kuin hyvällä urheilijalla tai hyvällä urheilujoukkueella. Ne ovat nopeutta, voimaa, taitavuutta, oveluutta tietysti myös älykkyyttä vaativia ominaisuuksia, kertoo nimistön tutkimukseen erikoistunut dosentti Terhi Ainiala Helsingin yliopistosta.

Eläinten mukaan nimetyt seurat ja edustusjoukkueet eivät ole uusi ilmiö. Etenkin pienten, paikallisten seurojen nimet voivat olla hyvinkin vanhaa perinnettä.

– Paikkakunnan vaakunassa esiintyvä eläin saattaa näkyä urheiluseuran nimessä. Esimerkiksi Hämeen vaakunassa on ilves, mikä on saattanut vaikuttaa tamperelaisen jääkiekkoseuran nimeen, Ainiala toteaa.

Nimi nostaa yhteishenkeä

Eläimeen viittaava nimi syntyy usein myös urheilulajiin liittyvistä mielikuvista. Mäkihyppääjistä tulee melko luontevasti mäkikotkia. Myös monen uintiseuran nimi liittyy kaloihin tai muihin vedeneläviin.

– Helsingissä on ollut varmasti hyvinkin pitkään uintiseura nimeltä Kuhat. Uimarin on hyvä olla nopea ja vedessä viihtyvä eläin kuten kuha on. Olen itse ollut perustamassa avantouintiseuraa, jonka nimeksi tuli Myllypuron Mursut. Nimi tuli siitä, että mursu viihtyy kylmissä vesissä.

Ainiala muistuttaa, että urheiluseuran nimeä ei aina voi verrata tavoiteltavaan suoritukseen. Esimerkiksi jalkapallon A-maajoukkueen Huuhkajien nimen syntytarina on penkkiurheilijoille tuttu. Vuonna 2007 Helsingin Olympiastadionilla viihtynyt Bubi-huuhkaja jätti nimensä historiankirjoihin keskeyttämällä Suomen ja Belgian välisessä EM-karsintaottelun.

Seuran tai joukkueen nimellä on Ainialan mukaan suuri merkitys pelaajien yhteishengen kannalta.

– Nimi yhdistää ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Siitä voi tulla vahva symboli, johon halutaan samastua. Kun urheilujoukkue pyrkii puhaltamaan yhteen hiileen, niin iso osa siinä on joukkueen yhteinen kielenkäyttö.

Eläimiin vertaaminen on hyvin universaali ilmiö urheilussa, mutta nimi on usein kytköksissä myös maan kulttuuriin. Ainiala uskoo, että iskevä kutsumanimi antaa potkua myös suorituksiin.

– Näinkin rohkeasti voi otaksua. Se voi antaa viimeisen silauksen menestyksen haussa. Usko siihen, että nyt me olemme esimerkiksi susia voi olla se viimeinen kipinä, joka johdattaa entistä parempiin peleihin.