1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

“Yleinen asevelvollisuus on Suomessa pyhä lehmä”

Ohi on -kansalaisaloite ajaa yleisestä asepalveluksesta luopumista. Aloite on kerännyt syyskuun alusta lähtien reilut 3200 allekirjoitusta. Jotta aloite etenisi eduskuntaan, sen pitää saada vähintään 50 000 allekirjoittajaa.

Kansanedustaja Mikko Savola Kuva: YLE

Yksi kampanjan tukijoista on kokoomuspoliitikko, kaupunginvaltuutettu Fatbardhe Hetemaj.

- Yleinen asepalvelus on Suomessa pyhä lehmä, johon ei saa koskea, Hetemaj sanoo A-Studio: Streamin haastattelussa. Hetemaj sanoo lähteneensä mukaan Ohi on -kampanjaan siksi, että haluaa herättää keskustelua siitä, millainen puolustusjärjestelmä on Suomelle sopivin.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) puolestaan on yleisen asevelvollisuuden säilyttämisen kannalla.

Puolustusvaliokunnan jäsenenä istuva Savola pitää kansalaisaloitteen tavoitetta utopistisena.

- Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä on edullinen ja sen korvaaminen olisi kallista, Savola perustelee.

Lisäksi asevelvollisuudesta luopuminen merkitsisi Savolan mukaan myös sitä, samalla pitäisi luopua myös Suomen puolustuksen peruselementeistä kuten koko Suomen puolustamisesta.

Hetemaj pitää kysymystä asevelvollisuudesta ennen kaikkea tasa-arvokysymyksenä. Hetemaj´n mukaan naisten mahdollisuus käydä armeija on hieno asia, mutta samalla moni nuori mies ahdistuu siitä, että vaatimus suorittaa asepalvelus lykkää omaa elämää kauemmas.

- Moni nuori mies ahdistuu siitä, että armeijaan on pakko mennä.

Poliitikot eivät myöskään ole yksimielisiä siitä, miten hyvin nykyinen puolustusjärjestelmä vastaa Suomen tämänhetkisiin tarpeisiin. Savolan mukaan Suomen armeijan nykyinen koulutus ei häviä kansainvälisessä vertailussa, eikä laajaa maata pystyttäisi puolustamaan pienemmällä armeijalla. Hetemaj puolestaan pohtii, saataisiinko laadultaan parempaa puolustusta valitsemalla tehtäviin aiempaa pienempi valiojoukko.

A-studio: Stream jatkaa keskustelua aiheesta perjantaina 13.9. TV1:llä klo 21. Studiossa vieraina Fatbardhe Hetemaj ja Mikko Savola. Osallistu keskusteluun Twitterissä: #a_stream.