Uutistoimistot: Venäjä luovutti Syyria-ehdotuksensa Yhdysvalloille

Sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon että EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton ovat harmitelleet turvallisuusneuvoston kyvyttömyyttä löytää yhteisymmärrys.

Ulkomaat

Venäjä on luovuttanut Yhdysvalloille tarkasteltavaksi suunnitelmansa Syyrian kemiallisten aseiden luovuttamisesta kansainväliseen valvontaan, kertovat venäläiset uutistoimistot Interfax ja Itar-Tass nimettömänä pysyttelevien lähteidensä perusteella. Venäjän alkuperäisen ehdotuksen mukaan Syyrian kemialliset aseet luovutettaisiin ensin kansainväliseen valvontaan, minkä jälkeen ne tuhottaisiin.

Yhdysvaltojen ulkoministerin John Kerryn ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin on määrä tavata torstaina Genevessä Syyrian tilanteen vuoksi.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi keskiviikkona, että yhteinen epäonnistuminen Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamisessa on raskas taakka YK:n ja sen jäsenmaiden maineelle.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton puolestaan kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa hoitamaan velvollisuutensa.

- Turvallisuusneuvoston rooli on keskeinen ja korvaamaton.

Hän pitää valitettavana, että turvallisuusneuvosto ei ole päässyt yhteisymmärrykseen siitä, miten toimia Syyrian suhteen.

Lähteet: AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus