Yhdysvalloissa muistettiin syyskuun terrori-iskun uhreja

Muistopäivää juhlittiin samalla tavoin kuin viime vuonna, jolloin poliitikot eivät ensimmäistä kertaa puhuneet muistotilaisuuksissa.

Ulkomaat
9/11 muistotilaisuus
Alejandra Villa / EPA

Yhdysvalloissa on vietetty 12 vuotta sitten tehtyjen terrori-iskujen vuosipäivää. Yli tuhat ihmistä kerääntyi New Yorkissa syyskuun 11. päivän iskujen muistomerkille Manhattanilla. Säkkipillit soivat ja kuoro lauloi, ja tilaisuudessa luettiin myös iskujen uhrien nimiä.

Lähes 3000 ihmistä kuoli, kun terroristit ohjasivat kaksi kaappaamaansa lentokonetta World Trace Centerin kaksoistorneihin ja yhden koneen puolustusministeriö Pentagoniin Washingtonissa. Neljäs kaapattu kone syöksyi maahan Pennsylvaniassa.

Iskut johtivat pitkittyneeseen sotaan Afganistanissa ja Yhdysvaltain hallinnon laajaan kansalaisten urkintaohjelmaan, josta väittely jatkuu vielä tänäkin päivänä.

Presidentti Barack Obama vietti hiljaisen hetken Valkoisessa talossa ja osallistui myös Pentagonissa pidettävään muistotilaisuuteen.

Muistopäivää juhlittiin samalla tavoin kuin viime vuonna, jolloin poliitikot eivät ensimmäistä kertaa puhuneet muistotilaisuuksissa. New Yorkin tilaisuudessa oli kuitenkin paikalla muiden muassa entinen pormestari Rudolph Giuliani sekä hänen seuraajansa Michael Bloomberg.

Lähteet: AP, Reuters