EU antoi esityksen roaming-maksujen poistosta

EU:n sisäisten matkapuheluiden hinta ei voisi ylittää 0,19 euroa minuutilta (+alv). Eli lisämaksut myös näistä puheluista katoaisivat. Komission ehdotuksen mukaan jatkossa EU:n sisäisistä kiinteän verkon puheluista ei saisi velottaa sen enempää kuin kotimaan kaukopuheluista.

talous
Mies puhuu puhelimeen.
YLE / Timo Selänne

Komission kauan hiotun suunnitelman mukaan EU:n alueella matkustaessa vastaaotetusta puhelusta perittävien maksujen kieltäminen astuisi voimaan ensi vuoden heinäkuussa. Asiakkaille tulisi myös oikeus valita edullisin verkkovierailupalvelun tarjoaja ilman uuden SIM-kortin ostamista.

Nykyään operaattorit myös yleensä veloittavat lisämaksuja kotimaasta johonkin toiseen EU:n jäsenvaltioon suuntautuvista kiinteän ja matkapuhelinverkon puheluista.

Komission ehdotuksen mukaan jatkossa EU:n sisäisistä kiinteän verkon puheluista ei saisi velottaa sen enempää kuin kotimaan kaukopuheluista. Eli kiinteästä verkosta Helsingistä soitettu puhelu Belgiaan tai Rovaniemelle maksaisi saman verran.

Lisäksi EU:n sisäisten matkapuheluiden hinta ei voisi ylittää 0,19 euroa minuutilta (+alv). Eli lisämaksut myös näistä puheluista katoaisivat.

Esitys tarvitsee toteutuakseen EU:n jäsenmaiden ja parlamentin hyväksynnän.

Korjaus 11.9. klo 21.45: Teksitissä mainittu Euroopan neuvosto on muutettu Eurooppa-neuvostoksi