Pandat joutuivat kielikiistan keskelle Belgiassa

Antwerpenin eläintarhaa kismittää, että Kiinan lainaksi lupaamat jättiläispandat aiotaan sijoittaa ranskankielisellä alueella sijaitsevaan eläintarhaan. Flaamien separatistipuolueen kansanedustaja uskoo, että ranskankielinen pääministeri on myötävaikuttanut asiaan.

Ulkomaat

Belgiassa on aiheutunut eripuraa Kiinan maalle lainaamien jättiläispandojen sijoituspaikasta. Kaksi jättiläispandaa, Xinhui ja Haohao, aiotaan sijoittaa Pairi Daizan eläintarhaan ranskankieliselle Vallonian alueelle.

Pandojen lainaamisesta 15 vuodeksi päätettiin, kun maan ranskankielinen pääministeri Elio Di Rupo vieraili Kiinassa tällä viikolla.

Flaamien separatistipuolue N-VA:n kansanedustaja Zuhal Demir on syyttänyt Di Rupoa myötävaikuttamisesta siihen, että pandat viedään ranskankieliselle alueelle sen sijaan, että ne saisivat paikan Antwerpenin eläintarhasta hollanninkieliseltä Flanderin alueelta.

Pääministerin kanslian mukaan Pairi Daizan eläintarha on ainoa, joka on tehnyt virallisen pyynnön pandoista ja ottanut Kiinaan suoraan yhteyttä.

170 vuotta vanha Antwerpenin eläintarha on pettynyt päätöksestä. Eläintarha pyysi kymmenen vuotta sitten toista pandaparia siinä onnistumatta.

- Kaikkiaan olemme melko yllättyneitä, että pääministeri ei ajatellut meitä, eläintarhan tiedottaja sanoo.

Flanderin alueen johtaja Kris Peeters aikoo vaatia selitystä pääministeriltä.

Lähteet: Reuters