Punainen Risti vaatii Venäjää ja Yhdysvaltoja keskittymään myös humanitaariseen apuun

Sekä Syyrian hallituksen joukot että opposition kapinallistaistelijat estävät lääkinnällistä apua pääsemästä perille toistensa hallitsemille alueille. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea vaatii toimia humanitaarisen pattitilanteen ratkaisemiseksi.

Ulkomaat

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC vaatii Yhdysvaltoja ja Venäjää keskittymään keskusteluissaan myös Syyrian humanitaarisen avun vaikeuksien ratkaisuun. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaavat Syyrian kemiallisten aseiden tiimoilta huomenna torstaina Genevessä.

Sekä Syyrian hallituksen joukot että opposition kapinallistaistelijat estävät lääkinnällistä apua pääsemästä perille toistensa hallitsemille alueille. Haavoittuneiden ja sairaiden hoitaminen katsotaan "sotilaalliseksi tueksi".

- Olemme nähneet paljon diplomaattista toimintaa kemiallisten aseiden käytön ja sotatoimien laajenemisen estämiseksi. Asiani ydin tänään on, että haluaisimme nähdä samanlaisia ponnisteluja ja energiaa käytettäväksi siihen, että luotaisiin olosuhteet, joissa avustustyöntekijät voisivat toimia, sanoi ICRC:n johtaja Peter Maurer.

ICRC:n työntekijät pyrkivät saavuttamaan piiritetyt siviilit toimittaakseen ruokaa, vettä ja lääkintätarvikkeita. Osalle alueista, esimerkiksi Homsin vanhaankaupunkiin tai kemiallisten aseiden iskupaikalle itäiseen Ghutaan Damaskoksen liepeillä, avustajilla ei ole asiaa.

- Ihmisiä kuolee, ihmisiä kärsii terveydenhoidon, ruuan ja veden puutteen vuoksi. Olemme erittäin huolissamme siitä, että sota on laajenemassa ja vaikutus siviiliväestöön on entistä vakavampi, Mauer sanoi.

ICRC:llä on noin 160 työntekijää Syyriassa, mutta "se ei ole lähellekään tarpeeksi". Ongelmana on myös, että avustustyöntekijöitä kuolee sotatoimissa. Kaikkiaan 22 Syyrian Punaisen Puolikuun työntekijää on kuollut sitten väkivaltaisuuksien alun maaliskuussa 2011. Tämä on Mauerin mukaan yksi suurimmista määristä aseellisessa konflikteissa kuolleista avustustyöntekijöistä siitä saakka, kun tilastointi on aloitettu.

Kerry tai Lavrov eivät ole sanoneet tapaavansa ICRC:n johtajaa Genevessä.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi keskiviikkona, että ainakin 11 ihmistä kuoli hallituksen ilmaiskussa kenttäsairaalaan Aleppon maakunnassa. Kuolleiden joukossa oli muun muassa kenttäsairaalan lääkäri.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass