1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskipalkkaiset hommat hupenevat

Perinteiset toimisto- ja teollisuustehtävät ovat entistä harvemmassa. Työelämän rakennemuutos saattaa ajaa nykyisiä keskipalkkaisia kisaamaan nuorten kanssa matalapalkkatöistä.

Kotimaan uutiset
Nainen pankkiasioilla virkailijan luona
Yle

Suomalaisten työtehtävien rakenne on suuressa murroksessa. Korkeapalkkaiset tehtävät ovat jatkaneet lisääntymistään, mutta tällä kertaa keskipalkkaisten työtehtävien kustannuksella.

Erityisesti perinteiset toimisto- ja teollisuustehtävät - kuten matkatoimistojen toimihenkilöt, sihteerit, konepajatyöntekijät ja asentajat - ovat entistä harvemmassa.

Rutiininomaisimpia tehtäviä on korvattu tietotekniikalla. Osa työtehtävistä on myös siirretty Suomesta halvempiin maihin.

Matkatoimistoalaa tietotekniikan kehitys alkoi mullistaa vuosituhannen vaihteessa. Matkojen varaaminen siirtyi nettiin. Myymälöitä suljettiin, työntekijät vähenivät sadoilla.

Jos keskipalkkaisista työntekijöistä valuu merkittävä osa matalapalkkaisiin tehtäviin, se tietää sitä, että kilpailu matalapalkkatöistä kovenee.

Rita Asplund, Etla

- Nykyään 80 prosenttia asiakkaistamme varaa matkan netistä, kertoo maajohtaja Tiina Sirén Finnmatkoista.

- Sosiaalinen media on yksi meidän uusimmista palvelukanavistamme. Matkatoimistoon paikan päälle tulee usein mutkikkaampia matkasuunnitelmia tekeviä, jotka vaativat virkailijalta ammattitaitoa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan vuosina 1995-2008 keskipalkkaisten ammattien työvoimaosuus laski reilulla kymmenesosalla. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos uskoo, että talouskriisi on entisestään vauhdittanut keskipalkkaisten tehtävien häviämistä.

Kisa matalapalkkapaikoista kiihtyy

Keskihintaisten töiden vähentyminen on kansainvälinen ilmiö. Jo 1990-luvulla koulutetun työvoiman kysyntä kasvoi samalla, kun väestön koulutustaso nousi. Tällöin vähän koulutusta vaativat tehtävät vähentyivät.

Nyt taas näyttää siltä, että keskipalkkaisen työn vähentyessä pienipalkkaisten työpaikat ovat lisääntymässä. Tehtävät, joissa on vaihtelevuutta ja inhimillistä vuorovaikutusta, säilyvät.

Etlan tutkimusjohtaja Rita Asplund ennustaakin kovaa kisaa matalapalkkatöistä.

- Osa työpaikkansa menettäneistä keskipalkkaisista siirtyy toisiin keskipalkkaisiin tehtäviin, osa kykenee siirtymään parempipalkkaisiinkin, osa taas joutuu tyytymään huonompipalkkaisiin tai jää työttömäksi, Asplund luettelee.

- Jos keskipalkkaisista työntekijöistä valuu merkittävä osa työntekijöitä matalapalkkaisiin tehtäviin, se tietää sitä, että kilpailu matalapalkkatöistä kovenee. Tämä voi vaikuttaa nuorten mahdollisuuksiin päästä työelämään.

Asplund korostaa, että jatkossakin koulutus on paras työuran tae.

- Koulutus yleensä mahdollistaa sen, että voi valita aika laajastakin työtehtävävalikoimasta. Vähintään keskiasteen tutkinto kannattaa hankkia, jotta tänä päivänä pärjää työelämässä.

Lue seuraavaksi