Venäjän ja Suomen viisumivapaus ei sisäministeriön mukaan aiheuttaisi suuria riskejä

Tutkimuksen mukaan matkustajamäärien kasvun myötä myös pikkurikollisuus lisääntyisi. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan lieveilmiöitä estettäisiin viranomaisten tiedonvaihdolla ja matkustajien tarkoilla rajatarkastuksilla.

Kotimaa
Antti Honkanen ja Päivi Nerg.
Eilen julkistettiin Venäjän ja EU:n viisumivapautta koskeva tutkimus, jossa ennustettiin roimaa työllisyyden kasvua Suomen elinkeinoelämään jos viisumivapaus toteutuu. Ovatko ennustukset realistisia, siitä ovat keskustelemassa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ja Itä-Suomen yliopiston professori Antti Honkanen.

Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus ei aiheuttaisi kovin suuria lieveilmiöiden riskejä, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Eilen julkaistun Itä-Suomen yliopiston ja Tutkimus- ja analysointikeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan viisumivapaus kaksinkertaistaisi venäläismatkailijoiden määrän Suomessa ja lisäisi pikkurikollisuutta, kuten tupakan ja alkoholin salakuljetusta.

Vaikka viisumipakko poistettaisiin, matkustajat tarkastettaisiin huolellisesti rajalla, Nerg sanoo Ylen aamu-tv:ssä. Lisäksi Venäjän ja Euroopan unionin viranomaiset suunnittelevat tietojärjestelmiensä yhdistämistä, minkä ansiosta matkustajien taustat voitaisiin tutkia rajalla.

- Valvonta siirtyy rajavartiolaitokselle, ja rajalla matkustajille tehdään tarkastus. Sen perusteella näemme, ettei kovin suuria riskejä ole, jos ehdimme valmistautua ja varmistaa, että rajanylityspaikat ja tietojärjestelmät ovat kunnossa, Nerg sanoo.

Rajoilla jonoa jo nyt

Suomen ja Venäjän rajanylityspaikoilla on jo nykyisellään pitkät passintarkastusjonot. Nergin mukaan ongelma on tiedossa, ja rajanylityspaikkoja parannellaan paraikaa 13 miljoonalla eurolla. Itärajan tärkeimpien rajanylityspaikkojen on määrä olla kunnossa ensi vuoden loppuun mennessä.

Käynnissä olevilla parannuksilla ei kuitenkaan pystytä vastaamaan mahdollisen viisumivapauden aiheuttamaan matkustajamäärien kaksinkertaistumiseen.

- Selviämme matkustajamäärien kasvusta, joka on noin 12 prosenttia vuodessa jo nyt, ilman viisumivapautta. Kaksinkertaistumisesta emme selviä, Nerg sanoo.

Tällä hetkellä sisäministeri arvioi, mitä toimenpiteitä mahdollinen matkustamäärien kaksinkertaistuminen vaatisi.

Viisumit poistuvat aikaisintaan 2018

Päätös Venäjän ja EU:n viisumivapaudesta tehdään Nergin mukaan todennäköisesti ensi keväänä. Tällä hetkellä sekä EU-maat että Venäjä tutkivat edellytyksiä viisumineuvottelujen käynnistämiselle. Aikaisintaan viisumivapaus voisi toteutua vuonna 2018.

Viisumittomuuteen siirtyminen kuitenkin edellyttää, että sekä Venäjän että EU:n tietojärjestelmät, rajanylityspaikat ja tiet saadaan ajan tasalle. Suomi puoltaa viisumivapauteen siirtymistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toivonut, että viisumivapauden tulisi olla voimassa jo ennen ensi vuonna järjestettäviä Sotshin olympialaisia. Sisäministeriön Nergin mukaan aikataulu niin nopea aikataulu ei ole realistinen.