Hyppää sisältöön

Norjalaislehti: Syyrian myrkkyaseiden luovuttaminen oli pohjoismainen idea - Tuomioja viestinviejänä

Norjan ja Ruotsin ulkoministerit keksivät suunnitelman, jonka Venäjä esitteli omanaan, kertoo Verdens Gang -lehti. Venäjälle ehdotuksen vei Erkki Tuomioja.

Ajatus, jonka mukaan Syyria voisi välttää Yhdysvaltain iskun luovuttamalla kemialliset aseensa, on pohjoismaista alkuperää, kirjoittaa norjalainen Verdens Gang -lehti.

Tavoitteena oli avata umpikuja, johon Yhdysvallat ja Venäjä olivat joutuneet Syyrian-kysymyksessä kiitellessään siitä, ketkä sisällissodassa ovat pahoja, ketkä hyviä.

– En voi sanoa, että meillä oli ratkaisu. Mutta aivan varmasti olemme vaikuttaneet jonkin verran. Rankaisuiskun vaara ei ole ohi, mutta se on pienempi kuin viikko sitten, Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide sanoo VG:n haastattelussa.

Videokokouksessa kypsytelty idea tarjottiin Obamalle illallisella

Lehden saamien tietojen mukaan idean isiä olivat Barth Eide ja Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt. Ajatuksesta keskusteltiin Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerien videokokouksessa, ennen kuin se esiteltiin Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle illallispöydässä Obaman Tukholman-vierailulla, lehti kertoo.

Ideaa tarjottiin myös Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville. VG:n tietojen mukaan Bildt ja Barth Eide eivät tavoittaneet häntä puhelimella, mutta Suomen ulkoministeriltä Erkki Tuomiojalta se onnistui seuraavana päivänä.

VG:n mukaan Lavrov vastasi ottavansa ajatuksen harkittavakseen. Tämän viikon maanantaina hän esitti sen Venäjän omana, ja torstaina hän keskustelee siitä Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn kanssa.