Hyppää sisältöön

Fysioterapeutti kaipaa tunnustusta ratsastusterapialle: "Toisinaan tehokkain vaihtoehto"

Vaikka tietoisuus ratsastusterapian tarjoamista mahdollisuuksista on lisääntynyt, Kela ei toistaiseksi tunnusta sitä itsenäisenä terapiamuotona. Harvinaista lihasten surkastumistautia sairastavalle Maria-tytölle ratsastus on sekä fyysisesti että psyykkisesti tärkeää.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Sade ropisee Nastolan uudessa kylässä, kun 7-vuotias Maria Varpa ratsastaa Doris-hevosen selässä. Ympyröitä, kiemuroita, esteitä ja ravia. Harvinaista lihasten surkastumistautia sairastavalle tytölle ratsastusterapia on tuonut paljon iloa.

- Doris on kiva, hellä ja varovainen, kehuu Maria hevosystäväänsä.

Ratsastusterapiassa on kyse hevosen tuomasta terapeuttisesta vaikutuksesta. Ratsastamalla aktivoidaan lihaksia ja kannustetaan lasta hallitsemaan asentoaan entistä paremmin.

- Käyn täällä, jotta tulisin terveeksi ja selkä menisi parempaan suuntaan, toteaa Maria.

Hän on käynyt ratsastusterapiassa 2-vuotiaasta lähtien.

- Minulla käy aika paljon liikuntavammaisia lapsia. Heidän kohdallaan motoriset asiat ovat tärkeimpiä, sanoo Ponitaivaan talleilla työskentelevä ratsastusterapeutti Katri Kela.

Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Hevosen kanssa vuorovaikutus on yksinkertaisempaa

Hevosen kanssa voi harjoitella myös vuorovaikutustaitoja esimerkiksi talutusharjoitusten avulla.

- Autisteillekin on helpompi tulla toimeen eläinten kanssa, kun vuorovaikutus on yksinkertaisempaa, Katri Kela kertoo.

Minulla käy autistilapsia, joille tämä on kaikkein tuloksekkain terapiamuoto.

Katri Kela

Vaikka tietoisuus ratsastusterapian tarjoamista mahdollisuuksista on lisääntynyt, Kela ei toistaiseksi tunnusta sitä itsenäisenä terapiamuotona.

- Siinä on vielä työnsarkaa. Kela korvaa, jos lääkäri on kirjannut tämän terapiamuodon osaksi kuntoutussuunnitelmaan, sanoo Kela.

Potilaan täytyy siis käydä joko toiminta- tai fysioterapiassa, saadakseen korvauksia myös ratsastusterapiasta. Itsekin koulutukseltaan fysioterapeutti on huomannut, että toisinaan ratsastusterapia olisi tehokkain vaihtoehto.

- Minulla käy autistilapsia, joille tämä on kaikkein tuloksekkain terapiamuoto, Katri Kela huomauttaa.