1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Autopesu automaatilla ei olekaan rakettitiedettä

Yle Perämeren blondikaksikko päätti murtaa myytin, etteikö nainen muka suoriutuisi auton pesettämisestä siinä missä miehetkin. Kemin Teboililla työvuorossa ollut esimies Tanja Liikanen kyllä kertoi, että usein juuri naisasiakkaat pyytävät avuksi pesupaikalle.

ilmiöt
Huoltoaseman autopesussa
Aleksi Pohjola / Yle

Joillekin se on yhtä helppo rutiini kuin auton tankkaus, joillekin se tuntuu olevan yhtä vaikeaa kuin rakettitiede. Tässä onkin se huikea ero, mikä on sellaisten henkilöiden välillä, joista toinen on joskus pesettänyt autonsa automaatissa ja toinen ei.

Allekirjoittanut edusti sitä ensikertalaista, joka oli kyllä usein pohtinut automaattiin ajamista, mutta kun sitä ei ollut koskaan tehnyt, oli se saanut mielessä mystisiä piirteitä.

- Onko autoni sopivan mallinen automaattiin? Ajetaanko siellä auto johonkin hankalasti asemoituihin telineisiin? Osaanko valmistaa auton pesua varten? Miten se antennikin irtoaa? Päässä risteili kysymyksiä.

Pesuohjelman valitsemisen vaikeus

Tanja Liikanen vakuutti, että annetuilla ohjeilla pärjää.
Tanja Liikanen sanoo, että etukäteen sopimalla voi pesupaikalle saada henkilökuntaa kaveriksi.Aleksi Pohjola / Yle

Minut ja aiemmin "vähän erilaisella" asemalla autoaan pesettäneen kollegan vastaanotti Kemin Teboilin esimies Tanja Liikanen, joka heti esitti hankalan kysymyksen:

- Minkälaista pesua laitettaisiin?

Siinä sitten hinnastoa silmäilessä ja Liikasen ohjailussa valituksi tuli "ei niin likaiselle" henkilöautolle peruspesu ilman vahauksia tai muita herkkuja.

Liikanen kertoi, että yleensä asiakas tietää etukäteen, mitä käsittelyjä autolleen haluaa. No, me emme tienneet. Mutta emme ole lajimme ainoita edustajia.

Monesti käy naisia, jotka eivät yksin uskalla pesettää autoaan ja yksi syy on ahtaanpaikankammo.

Tanja Liikanen

- Aika paljon tässä käy naisia, jotka eivät uskalla yksin pesettää autoaan ja monesti syy on ahtaanpaikankammo, paljastaa Liikanen.

Hän kuitenkin vakuuttaa, että asemalta tarvittaessa ensikertalaista autetaan. Silloin täytyy olla etukäteen aika sovittuna, että hommaan on henkilökuntaa irrotettavissa.

Liikasen neuvojen mukaan autosta ruuvattiin antenni irti ja sivupeilit käännettiin kylkeä vasten. Auto oli valmis halliin ajamista varten.

Viime hetken ohjeet ovella

Ohjeet autopesupaikalla
Ennen pesuun ajamista ohjeet voi kerrata kirjallisesti.Aleksi Pohjola / Yle

Aivan kuten Liikanen oli kertonut, takaovella korttiautomaatin vieressä oli vielä selkeät ohjeet sisälle ajamista varten. Tällä huoltoasemalla automaatille riitti pelkkä pesuohjelman sisältävän kortin syöttäminen. Koodia ei tarvittu.

- Vihreä valo palaa ja ovi on auki. Sitten vaan sisälle. Tähtäät tuohon keskelle ja ajat tuonne stop-merkkien kohdalle. Sitten sammutat moottorin ja vetaiset käsijarrun päälle, neuvoo kokeneempi kollegani Laura Holappa.

Hän myös vakuuttaa, että pahin on jo ohi, kun pesuohjelman valitsemisesta ja halliin ajamisesta on selvinnyt.

Itse en ole vakuutteluista varma, sillä kovin jännittävältä tuntuu suuren pesurullan kulkeminen auton yli. Ääni muistuttaa höyryveturia, mutta meteli auton sisällä ei ole häiritsevä.

- Jos ahtaanpaikankammo on, niin on tämä varmasti aika jännä paikka, kun tästä ei pääse kesken pesun ulos, Laura miettii.

Jälkikirjoitus

Itsekin poden lievää ahtaanpaikankammoa, mutta sellaisia tuntemuksia ei tilavassa ja valaistussa hallissa päässyt syntymään. Hallissa ei odottanutkaan mikään painajaisten esterata, vaan siellä vain ajettiin niin pitkälle kuin merkit osoittivat.

Automaattipesun jälkeen täytyi tehdä hieman käsitöitäkin, sillä peileistä ja ikkuinoista kuivailtiin ylimääräiset roiskeet kassalta matkaan saaduilla liinoilla.

Mutta yksi asia on aivan varmaa: seuraavalla kerralla hoidan homman helposti vaikka tankkausreissun yhteydessä - ihan yksin.

Lue seuraavaksi