Wille Rydman nuorisokohusta: "Huvittavaa"

Kokoomusnuorilla on oma roolinsa emopuolueen ajatushautomona, sanoo siiven entinen puheenjohtaja Wille Rydman. – Ikävätkin asiat sanotaan suoraan, hän sanoo.

politiikka
Wille Rydman Ylen A-studion vieraana maaliskuussa.
Wille Rydman Ylen A-studion vieraana maaliskuussa.Yle

Kokoomuksen nuorten liiton entinen puheenjohtaja Wille Rydman pitää tavoiteohjelmasta syntynyttä kohua erikoisena.

– On ollut huvittavaa, että samaan aikaan on syytetty ääriliberalismista ja liki fasistisesta suhtautumisesta, on sanottu äärikonservatiivisiksi ja radikaaleiksi, Rydman kertoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

KNL:n tavoiteohjelma 2014 sai pääministerin ja emopuolueen puheenjohtajan Jyrki Kataisen sanoutumaan linjanvedoista irti. Rydmanin mielestä tämä oli ymmärrettävää.

– Jos sattuu olemaan pääministeri, siinä on monenlaista painetta, Rydman sanoi. Kokoomusnuorilla on puolestaan täysin erilainen rooli puolueen sisäisenä ajatushautomona:

– Puolueet ovat pyrkineet miellyttämään vähän kaikkia, mutta kokoomusnuorissa on ollut semmoinen kulttuuri, että ikävätkin asiat sanotaan suoraan.

Rydman sanoo, ettei itse ollut mukana tekemässä tavoiteohjelmaa.

Nuorten tavoiteohjelman vaatimuksia ovat muun muassa luopuminen euromaiden tuista ja kiintiöpakolaisista. Palvelut ja Yle yksityistettäisiin. Eniten huomiota on saanut kansanryhmää vastaan kiiihottamisen kriminalisoinnin poistaminen.

Kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo näki ohjelmassa "järkevää kokonaisuutta", jossa on tarpeettomasti "menty harmaalle vyöhykkeelle". Kiihotuspykälän poistamisvaade kuitenkin harmittaa erityisesti. Hänen mielestään se on historiaton.

– Olen koulutukselta historian opettaja. On ollut aika ennen meitä ja on aika meidän jälkeen, kansanedustaja Sankelo sanoi Ykkösaamussa.

– Uskon, että tavoiteohjelma 2015 on yhtä mielenkiintoisen tarkkailun kohteena. Odotan mielenkiinnolla, miten linja kehittyy.