Koe uusi yle.fi

Ajokorttilaki meni pahasti pieleen – pannaan taas uusiksi

Liikenneministeri Merja Kyllönen myöntää, että uusi ajo-opetus ei toimi. Nyt lakia muutetaan jälleen kerran. Suuri syy tähän on hinnannousu opetusluvalla.

Kotimaa
Harjoituskolmiolla varustettu auto
Yle Lahti

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) puuttuu alle vuoden voimassa olleeseen ajokorttilakiin. Uusi, tammikuussa tullut lainsäädäntö ei toimikaan.

Ministeri Kyllönen vaatii opetuslupaa koskevaa vanhaa lakia takaisin. Opetuslupaa koskevat pykälät viedään eduskunnalle jo syksyllä, ja laki muuttuu jälleen vuoden 2014 alusta, ministeriö laskee.

– Olemme selvittäneet ajo-opetuksessa vallitsevaa tilannetta. Nykymuodossaan opetuslupaopetus ei toimi autokouluopetukselle kilpailukykyisenä vaihtoehtona. Korjausliike opetusluvan osalta on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta laki toimii suunnitellusti, Kyllönen toteaa.

Uudistus on ministeriön mukaan nostanut ajokortin hintaa liikaa. Opetusluvalla ajokortti maksaa nykyisin melkein kolminkertaisesti entiseen nähden, Autoliiton mukaan keskimäärin 1 300 euroa.

Liiton mielestä autokoulut saivat uudistuksessa vihreän valon rahastamiselle.

Uusi laki vaatii opetusluvalla ajettavaan ajokorttiin hinnakasta opettajan ja oppilaan yhteisopetusta autokoulussa. Yhteisopetus tarkoittaa, että vaikkapa ajotaitoa opettava äiti ja tytär käyvät nykyään molemmat istumassa autokoulussa ennen rattiin tarttumista.

Hinnannousun lisäksi opetuslupaopettaminen on lainmuutoksen jälkeen hankaloitunut. Siihen vaadittua yhteiskoulutusta järjestetään huonosti – ministeriön mukaan saatavuus vaihtelee alueellisesti ja autokouluttain.

Tammikuun lakimuutos toi lisätunteja myös autokoulussa ajettavaan korttiin – ja lisähintaa. Autoliiton laskelmien mukaan autokoulussa ajettavan ajokortin keskihinta on kivunnut noin 2 500 euroon.

Näihin autokouluhintoihin ministeriö ei suoraan lupaa puuttua, vaan kuljettajakoulutus otetaan "kokonaisuutena tarkemman tarkastelun alle".