1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lapsikuolleisuus vähenee hitaasti, tavoite karkaamassa

Pikkulasten tavallisimmat kuolinsyyt ovat keuhkokuume, ripuli ja malaria. Vastasyntyneiden osuus kuolleista on kasvanut.

Maailmassa kuoli viime vuonna noin 6,6 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Luku on pienentynyt yli 40 prosenttia vuodesta 1990, mutta kansainvälisen yhteisön tavoite on suurempi: lapsikuolemien halutaan putoavan yhteen kolmannekseen vuoteen 2015 mennessä.

Nykyvauhdilla tavoitteeseen päästään vasta vuonna 2028, arvioidaan YK:n lastenapujärjestön Unicefin tuoreessa raportissa.

Pikkulasten tavallisimmat kuolinsyyt ovat keuhkokuume, ripuli ja malaria. Keskeinen tekijä on myös aliravitsemus, jonka heikentäminä lapset ovat alttiita tartuntataudeille. Vastasyntyneiden osuus kuolleista on kasvanut kokonaisluvun pienetessä. Yli 40 prosenttia lapsivainajista on korkeintaan kuukauden ikäisiä.

Köyhyys tappaa

Tilanne on pahin Länsi- ja Keski-Afrikassa. Siellä lapsikuolleisuus ei ole vähentynyt juuri lainkaan 20 vuoden aikana.

Huonoimmassa asemassa on köyhään perheeseen, kouluttamattomalle äidille ja syrjäytettyyn vähemmistöön syntynyt lapsi.

Köyhät maat eivät kuitenkaan ole tuomittuja menettämään pienokaisensa, vaan esimeriksi Bangladeshissa, Tansaniassa ja Nepalissa yhä useampi lapsi selviää hengissä kriittisistä varhaisvuosista.