1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen suosituin harrastus hakee innoitusta perinteestä

Käsitöiden tekeminen on tilastojen mukaan Suomen suosituin harrastus. Käsitöiden yhteisöllisiä merkityksiä tutkivan Anna Kouhian mukaan perinne elää niin harrastuksessa kuin käsityömuotoiluissakin.

ilmiöt
Tutkija Anna Kouhia
Tuija Veirto / Yle

Meneillään olevan käsityön juhlavuoden yksi teemoista kohdentuu käsityön osallistuvuuteen. Se on myös yksi Anna Kouhian tutkimusteemoista.

- Tutkimukseni käsittelee käsityön merkitystä ja merkitysten kokemista harrastajien yhteisössä, kertoo käsityötieteen väitöskirjatutkija.

Perinne ja nykyaika elävät samaan aikaan samassa tuotteessa.

Anna Kouhia

Anna Kouhian mukaan käsitöiden tekeminen on noussut Suomen suosituimmaksi harrastukseksi.

- On kovia ja pehmeitä materiaaleja ja erilaisia tekniikoita. Ihmiset harrastavat käsitöitä kotona ja ryhmissä ja jakavat harrastuneisuutta myös virtuaalisesti. Käsityö voi hyvin, Kouhia tiivistää.

Ennen käsitöiden tekemisellä oli funktionaalisempi merkitys: käsitöitä tehtiin tarpeeseen. Nykyään käsitöitä harrastetaan enemmän myös viihtymisen takia.

Kouhia näkee, että merkityksellisyys syntyy myös siitä, että kiireen keskellä pääsee keskittymään johonkin ja saa käsillään aikaan jotakin konkreettista - vaikkapa villasukat tai puisen linnunpöntön.

Pärekori syntyy myös huovasta.
Maileena Tuokko

Minihame perinnekankaasta

Nykymuotoilijat ottavat historiasta ja perinteestä käyttöön esimerkiksi jonkin tekniikan tai motiivin, mutta luovat siitä jotakin uutta.

- Perinnetekniikat ja perinteestä inspiroituminen on hienoisessa nousussa sekä harrastajien että yrittäjien keskuudessa, Kouhia sanoo.

Esimerkiksi Lahden Muotohuoltamolla olleessa näyttelyssä nähtiin huovasta tehtyjä pärekoruja. Karjalaisilla kesäjuhlilla nähtiin viime vuonna puolestaan Juuret -vaatteita, joihin haettiin inspiraatiota kansallispuvuista.

- Kansallispukujen kankaasta on saatettu tehdä viitta tai minihame. Ne ovat eräänlaisia hybridejä. Tavallaan perinne ja nykyaika elävät samaan aikaan samassa tuotteessa.

Lue seuraavaksi