Susijengi tarjoaa katsojalle kylmiä väreitä ja kuumia tunteita

Susijengin otteet koripallon EM-kisoissa ovat tuoneet suomalaiskannattajille kylmiä väreitä ja palavia tunteita. Jopa hävityn Italia-ottelun jälkeen fanit jäivät hurraamaan omilleen, sillä kaikesta näki, ettei taistelu loppunut yhteen otteluun, sanoo paikalla ollut kannattaja. Joukkue pelaa suurella sydämellä – ja fanit ovat mukana samanlaisella.

urheilu
Suomalaisfanit tuulettavat Susijengin peliä Sloveniassa.
Suomalaisfanit tuulettavat Susijengin peliä Sloveniassa.Timo Virolainen

Koripallon EM-kisojen tunnelma katsomossa on vielä hienompi kuin television kautta voi päätellä, sanoo viikon kisoissa ollut pitkän linjan koripallomies Timo Virolainen:

– Itse asiassa se oli vielä mahtavampi, kun sen itse koki. Kyyneleet tulivat joskus silmään ja kylmät väreet Suomen otteiden vuoksi.

Hävityn Italia-ottelunkin jälkeen fanit jäivät hurraamaan täyttä päätä joukkueelle. Pelaajista Hanno Möttölä kävi nostattamassa huumaa ja pitämässä taistelutahtoa yllä myös katsomossa.

– Joukkuesta näki, että vaikka yksittäinen ottelu on hävitty, taistelu jatkuu. Senhän joukkue osoitti, että suurella sydämellä mennään!

Isot kisat ja menestymiset nostavat myös koripallon harvinaiseen, hetkittäiseen mediapaisteeseen – yleensä laji ei pärjää kisassa medianäkyvyydestä jalkapallon ja jääkiekon kanssa.

Pelitapa, ilo, nöyryys ja intohimo

Virolainen analysoi, että hurjaan vireeseen yltäneen Susijengin onnistumisen taustalla on pitkäjänteinen yhtenäinen pelitapa, joka ei ole uusi eikä mullistava. Sen sijaan se on tapa, jolla pienemmän joukkueen on pelattava.

– Ja joukkueesta on huokunut jo monta vuotta ilo, nöyryys ja suuri intohimo pistää itsensä likoon.

Poppakonsteja ei ole: – Tämä on sen verran vanha laji, että kaikki tietävät kaikki asiat. Suomen peli perustuu siihen että pitää olla nopeampi ja intensiivisempi - ja pistää kaikki peliin, jos meinaa voittaa isompia maita, sanoo Virolainen.

Virolainen antaa kiitosta Henrik Dettmannille, jolla on Virolaisen mukaan taito löytää ja tunnistaa pelaajien kyvyt ja koota joukko, jonka kanssa voi tehdä tiimityötä. Jo joukkueen aikalisäkäyttäytymisestä voi nähdä että vastuuta jaetaan: viimeisen kuvion saattaa piirtääkin joku muu kuin valmentaja.

Ensi vuonna vuorossa ovat MM-kisat ja sitten olympiakarsinnat. Onko tässä nyt historiallinen mahdollisuus?

– Uskon että Espanjaan mennään – nöyränä edelleen isompia maita vastaan. Eihän meillä pitäisi olla mitään mahdollisuuksia, meillä on loppujen lopuksi aika vanha joukkue. Mutta kun katsotaan kentällä, tämä on nuorin joukkue. Ja se johtuu ilosta ja intensiteetistä, ja se on myös Dettmannin luoman ilmapiirin ansiota, pohtii Virolainen.