Riittääkö mokkula maaseudulla?

Syrjäseutujen tietoliikenne on usein mokkulan varassa. Mutta riittääkö langaton verkko tänä päivänä, kun yhä useampi asia riippuu luotettavasta ja nopeasta nettiyhteydestä. Viestintävirasto vauhdittaa Laajakaista 2015 -hankkeella kuituverkkojen rakentamista kaikille, sillä joka kuudes kunta on jättänyt asukkaat ja yrittäjät vain langattoman verkon varaan.

Osallistu
Mokkula kiinnitettynä tietokoneeseen
Yle

Kansan suussa elää lukuisia tarinoita siitä, miten langaton verkko pakottaa huimiin suorituksiin: ostoksia kortilla maksava asiakas seuraa epäuskoisena, kun yrittäjä etsii verkkoa maksupäätteelleen heiluttelemalla sitä ulkoportailla räntäsateessa.

Myös kesämökeillä mobiilyhteyden etsiminen vaatii usein voimisteluliikkeitä.

Monelle maatalousyrittäjälle on liiankin tuttua tilan asioiden hoitaminen vasta pikkutunneilla, kun langattoman verkon ruuhkat viimein helpottavat.

- Yölläkin operaattori estää videot, eli etävalvontaa ei voi käyttää, kuvailee maatalousyrittäjä Tarmo Väisänen Utajärveltä. Hän saa 100 Mbit/s kuituverkon käyttöön marraskuussa.

Kaikille suomalaisille laajakaistaa rakentava viestintävirasto (siirryt toiseen palveluun) on selvittänyt asiaa. Karu totuus on, että jos tasaveroinen verkkoon pääsy halutaan turvata, on maata kaapeloitava lähivuosina urakalla.

Millaisia kokemuksia sinulla on maaseudun asukkaana, kesäasukkaana tai yrittäjänä langattoman tiiedonsiirron vaikeuksista? Teemme aiheesta juttua ja voit lähestyä toimittajaamme myös sähköpostilla arto.verajankorva@yle.fi.