1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Inarissa nuoria kuullaan, mutta kuunnellaanko?

Inarin kunnan nuorisovaltuuston edustajat pääsivät torstaina kertomaan kokemuksiaan nuorten kuulemisesta oikeille valtuutetuille. Inarin kunnanvaltuuston kokouksen alla järjestettiin valtuustoseminaari, jossa käsiteltiin nuorten syrjäytymistä. Nuoret ohjeistivat päättäjiä oikeaan lähestymistapaan nuorten asioissa. Kuulemisen sijaan kaivataan enemmän kuuntelemista.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Jaakko Joentakanen Inarin nuorisovaltuustosta ihmettelee päättäjien passiivisuutta kysyä nuorilta heitä koskevista asioista oma-aloitteisesti. Joentakasen mukaan nuoret itse ovat kyllä aktiivisia ja ottavat yhteyttä päättäjiin, mutta samaa ei voi sanoa valtuutetuista. Nuorisovaltuutetut haluavatkin enemmän yhteisiä tilaisuuksia valtuutettujen kanssa, että edes niiden aikana voisi keskustella nuoria kiinnostavista asioista.

- Tietenkin voidaan sanoa, että nuoria kuullaan, mutta kuunnellaanko? Valtuutetut ovat kiinnostuneita silloin kun meillä on kivoja juttuja kerrottavana heille, mutta jos kritiikkiä tulee tai jotain resursseja vaaditaan, niin kiinnostus loppuu, ei ollakaan niin korvat auki enää, Jaakko Joentakanen sanoo.

Joentakanen haluaa kuitenkin muistuttaa nuorten aseman olevan Inarissa kohtalaisen hyvä, mitään hätää nuorilla ei siellä oikeasti ole.

Kymmenen kultaista sääntöä nuoren kohtaamisessa

Torstaina nuorisovaltuuutetut esittelivät seminaarissa kärkihankelistansa valtuutetuille. Se sisältää kouluun, kouluruokailuun ja koulujen kunnostukseen liittyviä, sekä muita nimenomaan nuorille tärkeitä asioita. Samalla he esittelevät päättäjille kymmenen kultaista sääntöä nuoren kohtaamisessa.

-Nuoret haluavat säännöllisiä tapaamisia nuorten ja päättäjien välille. Päättäjien olisi syytä puhua nuorille selkeämmin ja unohtaa kapulakieli, sillä nuorelle voi puhua niinkuin ihmiselle puhutaan. Päättäjien tulisi myös kohdata nuoret enemmän henkilökohtaisella tasolla kuin pelkästään päättäjinä, Jaakko Joentakanen luettelee osan tärkeimmistä kultaisista säännöistä.

Joentakasen mukaan nuoret olisivat kyllä kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja päätöksenteosta, jos vain heitä rohkaistaisiin, kannustettaisiin ja ohajattaisiin siihen. Esimerkkinä voisi olla yhteikuntaopin tuntien ja median käyttäminen apuna.

- Peruskoulussa voisi olla nuorten mielestä enemmän oppitunteja vaikuttamisesta, niin että nuoret oppisivat myös vastuuta ja vastuullisuutta asioista. Vaaleissa olisi nuorten syytä äänestää niimenomaan nuoria valtuustoihin, että sitä kautta nuorten ääni tulisi kuuluviin, Inarin nuorisovaltuuston edustaja Jaakko Joentakanen sanoo.

Nuoret voivat vaikuttaa

Inarissa nuoret uskovat vaikuttamismahdollisuuksiinsa, jos vain keinot ovat hallussa. Jaakko Joentakanen kertoo esimerkkinä taannoisen Inarin ja Tornion nuorten lähetystön eduskunnassa, missä nuoret vaativat koulutuspaikkojen vähentämisen peruuttamista Lapissa.

- Ei ne enää niin paljon kehdanneet niitä vähentää, kun me käväistiin siellä kertomassa vähän faktoja, Joentakanen sanoo.

Uusimmat koulutusalojen lakkauttamisuutiset eivat ilahduta Jaakko Joentakasta. Taitaa olla uuden nuorisolähetystön paikka.