Elämänmakuinen Hämeenlinna asuu Juha Itkosen iholla

Tänä syksynä Hämeenlinna tulee Etu-Töölöön - tarkkaan ottaen Q-teatterin suurelle lavalle. Juha Itkosen käsikirjoittaman näytelmän yksi tarkoitus on huomauttaa helsinkiläisille, että muuallakin voi asua ja olla onnellinen.

kulttuuri
Kirjailija Juha Itkonen Hämeenlinnassa
Kiti Pölönen / Yle

Q-teatteri kuvailee Hämeenlinnaa humoristiseksi ja karheaksi näytelmäksi helsinkiläisestä ylpeydestä ja ennakkoluuloista sekä erään perheen valheista ja unelmista. Näytelmän alussa helsinkiläinen tähtitoimittaja lähtee juttumatkalle Hämeenlinnaan ja löytää kaupungista toisenlaisen todellisuuden. Hämeenlinna on kaupunki, jossa ihmiset kävelevät hitaammin, ja josta on kotoisin kirjailija Juha Itkonen.

- Ihan totta on se, että Hämeenlinnassa kävellään hitaammin. Se on fakta, tuumaa Juha Itkonen.

Itkonen ei ole nahastaan kotikaupunkiaan pessyt, vaikka on jo pitkään asunut Helsingissä. Jokaisessa kirjassaan Itkonen sivuaa jotenkin Hämeenlinnaa ja nyt on siis syntynyt näytelmä, joka on suorastaan oodi Hämeenlinnalle. Muistot kotikaupungista ovat suorastaan nostalgian kultapölyn kuorruttamia.

- Ei minulla mikään vereslihainen suhde Hämeenlinnaan ole, pikemminkin lämmin. Toisaalta nyt 38-vuotiaana tuntuu, että onko enää syytä nostalgisoida. Siksi tämä jatkuva kirjoittaminen Hämeenlinnasta tuntuu välillä ongelmalliselta, nauraa Itkonen.

Viime syksynä ilmestynyt Hetken hohtava valo oli kirjailijan mielestä "ultimaalisin" Hämeenlinna-romaani ja nyt heti perään tulee Hämeenlinna-niminen näytelmä.

- Seuraavaasta romaanista Hämeenlinna voisi pysyä poissa tai korkeintaan välähtää, lupailee Juha Itkonen.

Eksoottinen todellisuus

Paitsi, että Hämeenlinna kuvailee elämänmenoa pikkukaupungissa, näytelmä on myös humoristinen ja kaihoisa tutkielma helsinkiläisestä ylpeydestä ja ennakkoluuloista.

Heille (helsinkiläisille) on täysin vieras ajatus se, että joku voisi asua tällaisessa paikassa ja olla onnellinen.

Kirjailija Juha Itkonen

- Tämä kuvaa tiettyjen helsinkilläisten asennetta Hämeenlinnaa ja muita pikkukaupunkeja kohtaan. Heille on täysin vieras ajatus se, että joku voisi asua tällaisessa paikassa ja olla onnellinen. Helsinkiläiset ihmettelevät miksi nämä ihmiset eivät lähde pikkukaupungeista pois.

Näytelmässä on kuusi henkilöhahmoa, joista viisi on hämeenlinnalaisia, perhesitein sidoksissa toisiinsa. Kuudes on helsinkiläinen tähtitoimittaja, joka saapuu Hämeenlinnaan tekemään reportaasia kaupungista.

- Matka on asenteellisesti toimittajalle varsin suuri. Hän tulee sata kilometriä pohjoiseen ja ajattelee tulevansa eksoottiseen vieraaseen todellisuuteen. Näytelmässä on kysymys myös hänen matkastaan ja katseensa avartumisesta. Hän ei näytelmän lopussa katsele Hämeenlinnaa enää samalla tavalla kuin aluksi.

Hämeenlinna kulkee ratikan kyljessä

Se, että näytelmän nimeksi tuli Hämeenlinna ei ollut Itkosen oma idea, vaan ohjaaja Jussi Nikkilän ajatus. Mutta ei Juha Itkonen siitä voinut kieltäytyä.

Ja ajatus siitä, että toisin Hämeenlinnan etu-Töölöön kiehtoi minua.

Kirjailija Juha Itkonen

- Se kuulosti niin mahtavan ytimekkäältä ja juuri teatteriin sopivalta. Ja ajatus siitä, että toisin Hämeenlinnan Etu-Töölöön kiehtoi minua. Tunnen kyllä sellaista paikallisylpeyttä, kun katson ratikoita ja busseja, joiden kyljissä mainostetaan Hämeenlinnaa.

- Hämeenlinnaa ei panna tässä halvalla. Vähintäänkin yhtä kriittinen katse suuntautuu tähän helsinkiläiseen toimittajaan ja hänen asenteeseensa pikkukaupunkia kohtaan.

Näytelmässä on tavoiteltu karheaa draamaa, jossa on myös komediallisia aineksia. Juha Itkonen ei osaa arvioda itsekään, mihin suhteisiin nämä lavalla asettuvat.

- Ei se ole haudanvakava näytelmä, mutta siinä on myös tummia sävyjä. Toivon, että se tuntuu elämältä.

Rooleissa nähdään Lotta Kaihua, Hannu Kivioja, Elena Leeve, Pirjo Lonka, Sanna-Kaisa Palo ja Eero Ritala. Näytelmän ensi-ilta on 12.9.2013 ja esitykset jatkuvat Q-teatterissa joulukuulle asti.