Valtiotieteilijä: SDP menettää väkeä sohvalle ja populisteille

Demarit pohtivat parhaillaan kuumeisesti keinoja, joilla selättää ennätysalhaiset kannatusluvut. Pohjanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Arttu Uhlgren kääntäisi kasvot entistä enemmän työväestön suuntaan. Samaan aikaan valtiotieteen professori Lauri Karvonen Åbo Akademista ennustaa SDP:lle vaikeita vaaleja kahtena seuraavana vuonna.

politiikka
Jutta Urpilainen puhumassa torilla ihmisjoukon keskellä.
Yle

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue SDP kyntää tällä hetkellä kannatusluvuissaan ennätysalhaalla. Tämä huolestuttaa demariväkeä pohjalaismaakunnissakin, ja syytä alhaiseen suosioon pohditaan.

– Yksittäistä syytä kannatuksen laskulle on vaikea löytää. Tilanne huolestuttaa minua. Eteenpäin täytyy mennä perinteisillä sosiaalidemokraattisilla arvoilla, ei populistisin konstein, painottaa Pohjanmaan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Arttu Uhlgren.

– Viestiä täytyy selkeyttää, ja ulostuloissa täytyy olla tarkempi. Itse painottaisin työväestön eteen tehtävää työtä.

Politiikan asiantuntija, valtiotieteen professori Lauri Karvonen Åbo Akademista selittää SDP:n 15 prosentin kannatusta useilla syillä.

– Kysymys on pitkään jatkuneen yhteiskuntakehityksen ja ajankohtaisten poliittisten ongelmien yhteisvaikutuksesta. Pidemmän linjan yhteiskuntakehitys on yleismaailmallista. Sosialidemokraattisella puolueella menee huonosti maassa kuin maassa tällä hetkellä.

– Lisäksi Suomen sosialidemokraatit kantavat hallituspuolueena vastuuta hyvin epäsuosituista päätöksistä, jotka koskevat Euroopan finanssikriisin hoitamista sekä Suomen kunta- ja soteuudistuksia. Näiden yhteisvaikutus ruokkii populismia ja voimaperäisesti perussuomalaisten kannatusta nimenomaan sosialidemokraattien perinteisen ydinkannatuksen kustannuksella.

Työväenluokka kaventunut

Valtiotieteen professori Lauri Karvonen toteaa sosialidemokratian ja vasemmistolaisuuden yhteiskunnallisen perustan muuttuneen.

SDP menettää puolueista eniten väkeä sohvalle ja populisteille

Lauri Karvonen, valtiotieteen professori

– Se on supistunut ja pirstoutunut. Ei ole enää niin suurta, selvästi erottuvaa teollista työväenluokkaa, joka tarvittaisiin, jotta sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto saisivat perinteistä kannatusta.

– Kaikilla puolueilla on muutosten edessä sellainen ongelma, että niiden pitää yrittää säilyttää perinteinen kannatus ja löytää uusia kannattajia. Tämä ei ole oikein onnistunut sosialidemokraateilla ja vasemmistopuolueilla.

Vaikeita vaaleja edessä

Ensi vuoden EU-vaaleista ja vuoden 2015 eduskuntavaaleista Karvonen povaa SDP:lle vaikeita.

– Aikaa on enää todella vähän. SDP menettää puolueista eniten väkeä sohvalle ja populisteille eli Soinin puolueelle. Lisäksi kuormaa kasvattaa se, että keskustan kannatus on nyt hyvä.

Arttu Uhlgren näkee tulevat vaalit optimistisemmin.

– SDP:ssä vaalityöhön on lähdetty perinteisesti jäsenistöstä syntyvällä kansanliikkeellä. Demarit olivat juuri koolla isolla porukalla Tampereella, missä oli hyvä tekemisen henki päällä, pää ei ollut painuksissa.

Puheenjohtajan vaihto syventäisi kriisiä

Sekä Karvonen että Uhlgren ovat varmoja siitä, että kannatusluvut eivät lähde nousuun puheenjohtajaa vaihtamalla.

– Jos Urpilainen astuisi nyt sivuun, se antaisi todella syvän kuvan kriisistä. Jos puolueen linja on epävarma, henkilöstövaihdokset olisivat vain kosmeettisia. Päästäkseen epävarmuudestaan SDP:n pitää painaa jalkaa maahan ja uudistaa linjaansa, millä edetään ja millä sitten perustellaan päivänpoliittiset päätökset, Lauri Karvonen arvioi.

– Puolueen puheenjohtajalla on minun, piirihallituksen ja varmasti hyvin pitkälle myös jäsenistön tuki täällä Pohjanmaalla, Arttu Uhlgren huomauttaa.