Sammelvuo odottaa lentismiehiltä EM-menestystä: Haluan, että joukkue rikkoo omat rajansa

Entinen huippulentopalloilija Tuomas Sammelvuo on uudessa tilanteessa. Suomen päävalmentaja lähtee perjantaina kisareissulle.

urheilu
Tuomas Sammelvuo
Yle / Antti Karhunen

Suomen lentopallomaajoukkueen kuopiolainen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on elänyt viime viikot kiireistä aikaa. Entinen huippupelaaja on piiskannut maajoukkuetta hyvää vireeseen kesän aikana.

Omalla pelaajaurallaan 292 maaottelua pelannut Sammelvuo kertoo viihtyneensä päävalmentajana hyvin.

- Olen unelma-ammatissani. Tähän liittyy paljon muutakin kuin pelkkä lajityö.

Elokuussa joukkue veti tiukan harjoitusjakson ja nyt edessä on EM-reissu. Suomi matkustaa Tanskaan jo perjantaina ja ensimmäinen peli on siitä viikon kuluttua. Suomen alkulohkossa ovat myös Hollanti, Slovenia ja Serbia.

Haluan, että joukkue rikkoo omat rajansa ja ylittää itsensä.

Tuomas Sammelvuo

- Näistä joukkueista Serbia on selkästi kovin, perinteinen menestyjä ja edellisten EM-kisojen mestari. Haluamme hyvissä asemissa jatkopeleihin. Minusta on turha laittaa mitään tiettyä rajaa mihin pitäisi päästä. Haluan, että joukkue rikkoo omat rajansa ja ylittää itsensä. Pelaajien pitää sopeutua kaikkiin tilanteisiin ja pelata hieno turnaus, sanoo Sammelvuo.

Suomi viimeistelee kisakuntoaan vielä kahdella harjoitusottelulla Tanskaa vastaan.

- Haemme hienosäätöä henkiseen ja fyysiseen vireeseen. Keskitymme siihen, että kaikki on valmista, kun turnaus alkaa.

Väkisin keksitty lempinimi ei toimi

Viime viikkoina penkkiurheilukeskusteluun on noussut vahvasti eri maajoukkueiden lempinimet. Jalkapallojoukkue on Huuhkajat ja koripalloilijat tunnetaan nyt Susijenginä. Yle Tampere on kysellyt lempinimeä myös lentopallomaajoukkueelle. Kyselyyn on tullut jo paljon eri ehdotuksia.

Lentopallojoukkueen nimeksi on ehdotettu muun muassa otsoja, tiikereitä, albatrosseja, gorilloita, mäyräkoiria ja myyriä. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo seuraa keskustelua huumorilla.

- Jokainen saa tietysti leikkiä ajatuksella ja keksiä lempinimiä. Meillä on tarkoitus pelata niin hyvin, että väkisin ei tarvitse mitään nimeä keksiä.

Tuore päävalmentaja muistelee innolla vuoden 2007 EM-kisoja. Tuolloin maajoukkueen kapteenina ollut Sammelvuo johdatti joukkueen neljänneksi. Se on edelleen Suomen historian paras EM-kisasijoitus.

Torstaina matkatavaransa pakkava päävalmentaja ottaa mukaan myös lukemista.

- Välillä on syytä päästä irti lajista ja saada ajatuksia muualle.

Päävalmentajan katse irtoaa taatusti pallosta, sillä miehen laukussa oleva italiankielinen kirja käsittelee neuvottelun taidetta.