Yhdeksäsluokkalaisten papilloomavirus-rokotukset aloitetaan pikaisesti

Tampereella HPV-rokotetta tarjotaan aluksi yhdeksännen luokan tytöille. Myöhemmin sen saavat myös muut yläkouluikäiset.

terveys
Rokotusta annetaan nuorelle naiselle
Kouluissa pian tytöille annettava rokotus papilloomavirusta vastaan pistetään kolme kertaa olkavarteen. Yle

Tampereen kouluterveydenhuollolla on edessä jättiurakka alkavana talvena. Terveystarkastusten ja muun toiminnan ohella mahdollisimman suuri osa peruskoulun noin tuhannesta yhdeksäsluokkalaisesta tytöstä rokotetaan papilloomaviruksia vastaan. Rokotukset aloitetaan loppuvuonna.

Keväällä aloitetaan muidenkin tyttöjen rokotuksia, jos rokotteita ja rokotuskapasiteetti riittää.

Rokotteet saapuvat keskusapteekkiin marraskuussa ja sen jälkeen kouluilla alkaa kiire.

- Yhdeksäsluokkalaisista tytöistä aloitetaan, koska rokotuskertoja on kolme. Näin he ehtisivät saada tämän kolmen rokotuksen sarjan ennen kuin kesälaitumet koittavat ja he siirtyvät mahdollisesti jatko-opintojen pariin, sanoo Tampereen kouluterveydenhuollon ylilääkäri Tuire Sannisto.

Jatkossa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta suojaava rokote annetaan ilmaiseksi kaikille halukkaille 11–12-vuotiaille tytöille.

Syöpien odotetaan vähenevän kolmannekseen

Laajojen HPV-seurantatutkimusten mukaan nyt ilmaiseksi annettavat rokotteet ehkäisevät tehokkaasti kohdunkaulan syöpää.

Rokotusten myötä virusten aiheuttamien syöpien odotetaan vähenevän noin kolmannekseen nykyisestä 150 tapauksesta vuodessa.

Kyllä hyvin tärkeänä näemme, että tämä rokotusohjelma saataisiin hyvin käyntiin ja rokotukset annettua tässä vaiheessa, kun niillä on selkeästi suurin vaikuttavuus. Myöhemmässä vaiheessa, kun seksuaalielämä on jo aloitettu, rokotuksen teho on pitkälti jo menetetty käytännössä.

Kolme uutta piikitystä eivät todennäköisesti nosta riemunkiljahduksia yläkoulutyttöjen kodeissa. Ylilääkäri Tuire Sanniston mukaan rokotteet kuitenkin ovat erittäin hyödyllisiä ja turvallisia.

- Varmasti meidän työntekijämme tulevat saamaan paljon kysymyksiä, ja yritämme parhaan mukaan antaa tietoa, jotta mahdollisimman moni rokotuksen ottaisi.