Kiinan keisariajan voimanaisen hauta löytyi runneltuna

Vuosina 664–710 elänyt Shangguan Wa'ner oli poliitikko ja runoilija. Hänen emäntänsä oli keisarinna, joka pääsi asemaansa murhaamalla miehensä.

kulttuuri

Kiinalaiset arkeologit ovat löytäneet haudan, jossa lepäsi yksi muinaisen Kiinan vaikutusvaltaisimmista naisista, kertovat Kiinan tiedotusvälineet.

Xianyangin kaupungin lentokentän laidalta pohjoisesta Shaanxin maakunnasta löytynyt hauta oli niin perusteellisesti tuhottu, että tutkijat arvelevat syiden olleen poliittiset. Niin luut kuin kulta- ja hopea-aarteet ovat kadonneet haudasta.

Hautakammion maalaukset ja keramiikkahevoset kuitenkin paljastavat vainajan olleen merkkinainen, vuosina 664–710 elänyt Shangguan Wa'ner.

Hän oli Kiinan keisarinnan Wu Zetianin lähin neuvonantaja, jota on kutsuttu myös Wun pääministeriksi. Wu nousi valtaan tappamalla aviomiehensä, joka ehti olla keisarina vain lyhyen aikaa.

Tangin dynastiassa murhat ja vallankaappaukset eivät olleet poikkeus. Shangguan Wa'nerilla oli kuitenkin myös pehmeä puolensa: häntä arvostetaan myös runoilijana.

China Daily -lehden haastatteleman historioitsijan Du Wenyun mukaan hautalöytö on runneltunakin tärkeä edistysaskel Tangin dynastian tutkimuksissa.

Lähteet: AFP