1. yle.fi
  2. Uutiset

Erokuvalla avioeron yli

Avioerovalokuva voi olla esimerkiksi muotokuva, joka on otettu vakavalla tai humoristisella mielellä. Kuvan kautta eronnut ihminen voi käsitellä tunteitaan tai kohottaan esimerkiksi itsetuntoaan. Erokuvan voi myös vaihtaa kotona olevan hääkuvan paikalle.

Kotimaan uutiset
Teemu Kunnon avioerovalokuva.
Teemu Kunnon avioerovalokuva.Marko Koivuporras / Studio Street Oy

Hääkuvat ovat tyypillinen osa suomalaista avioliittoa. Harva kuitenkin ottaa vastaavanlaisen kuvan eron hetkellä. Avioerovalokuvauksesta on puhuttu jo vuosia esimerkiksi Yhdysvalloissa ja nyt ilmiö on rantautumassa myös Suomeen.

Tunteiden käsittelyä

Valokuvan kautta eron aiheuttamia tunteita voi jokainen käsitellä omalla tavallaan. Humoristisella tai vaihtoehtoisesti vakavammalla kuvaustyylillä voi hakea kuviin erilaisia olotiloja. Hulluimmissa tapauksissa erokuva voi pitää sisällään esimerkiksi morsiushameen tuhoamista tai sormuksen sulattamista.

Seinäjokelaisessa valokuvaamossa on jo jonkin aikaa otettu muotokuvia, jotka liittyvät uuden elämänvaiheen alkamiseen.

– Eihän tämä mikään hitti ole vielä toistaiseksi. Jonkin verran on sellaista, että otetaan eron jälkeen itsestä edustava kuva. Se on itsetunnon kohotusta tai vastaavaa. Terapeutteja me valokuvaajat emme varsinaisesti ole, mutta hauskaa täällä voi pitää sen tunnin pari, naurahtaa valokuvaaja Marko Koivuporras Studio Streetistä.

Kuva ilman morsianta

Seinäjokelainen Teemu Kunto on päättänyt otattaa itsestään avioerovalokuvan. Teemun rikki menneessä liitossa on meneillään harkinta-aika, mutta 13 vuotta kestänyt avioliitto päättyy miehen mukaan täydellä varmuudella helmikuussa.

– Minä lähdin tähän enemmän niin kuin vitsillä mukaan, mutta itse asiassa kun tuossa kuvia otettiin, niin kyllä sillä sellainen positiivinen vaikutus oli. Ihan hyvä on miettiä sitä, että nyt olen yksin näissä kuvissa, toteaa Kunto.

Teemu Kunto aikoo laittaa erokuvansa nettiin ja jopa kotiinsa esille.

– Kyllä ne tuonne sosiaaliseen mediaan menee jakoon. Täytyy miettiä jos oikein hyviä tulee, niin vaikka laittaa sitten paperille ja seinälle jonkin version, tuumii Kunto.

Lue seuraavaksi