Perussuomalaiset antoi vapaat kädet Katais-äänestykseen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ryhmänä esitä pääministeri Jyrki Kataiselle epäluottamuslausetta filosofi Pekka Himaselta tilatusta selvityksestä. Perussuomalaiset antavat kuitenkin kansanedustajalleen Pentti Oinoselle vapaat kädet esittää Kataiselle epäluottamuslausetta ja muille edustajille mahdollisuutta tukea epäluottamuslausetta.

politiikka
Pentti Oinonen
Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen aikoo esittää eduskunnassa pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) epäluottamuslausetta filosofi Pekka Himaselta tilatun selvityksen vuoksi. Valtioneuvoston kanslia ei kilpailuttanut tutkimushanketta, jonka tilauksen ja rahoituksen kanslia koordinoi.

Oinonen esittää epäluottamuslausetta pääministerille hallituksen vuosikertomusta vuodelta 2012 koskevan asian käsittelyn yhteydessä. Asia on käsittelyssä perjantaina tai viimeistään ensi viikolla.

Epäluottamuslauseen esittäminen erikseen pääministerille on eduskunnassa erittäin harvinaista. Ellei sitten välikysymystä pidetä epäluottamuslauseena hallituksen lisäksi erikseen pääministerillekin.

Perussuomalaiset ei kuitenkaan ryhmänä ole kansanedustajansa tukena epäluottamuslauseen esittämisessä.

Oinonen: Ei taivuteltu luopumaan epäluottamusäänestyksestä

Kansanedustaja Pentti Oinosen mukaan häntä ei ryhmässä taivuteltu luopumaan epäluottamuslauseen esittämisestä.

- Ei missään tapauksessa. Keskusteltiin puolesta ja vastaan.

Oinonen arveli torstaina, että hän saa epäluottamuslauseelleen myös kannatusta perussuomalaisten muilta edustajilta. Hän ei kuitenkaan halunnut arvailla, moniko perussuomalainen äänestystä kannattaa.

Oinonen päätyi epäluottamuslauseeseen oikeuskanslerin ratkaisun jälkeen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka arvioi, ettei hyvä hallinto toteutunut filosofi Pekka Himasen tutkimuksen tilauksessa. Oikeuskanslerin mielestä tutkimushanke olisi ollut perusteltua kilpailuttaa tai kilpailuttamatta jättäminen olisi pitänyt perustella.

Perussuomalaisten ryhmä tyytyväinen oikeuskanslerin ratkaisuun

Perussuomalaisten eduskuntaryhmälle riittää oikeuskanslerin ratkaisu Himas-tutkimuksesta. Perussuomalaiset toivovat, että oikeuskanslerin moitteista otetaan opiksi.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner arvioi, että hankintalain pykälissä on korjattavaa.

- Pykälissä on viilaamisen varaa, koska hankintalain rikkomuksista ei tule seuraamuksia hallinnon virkamiehille.

Perussuomalaisille ryhmänä riittää pääministerin arvioinniksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan selvitys. Perustuslakivaliokunta arvioi kesäkuussa, ettei Jyrki Katainen rikkonut lakia toimissaan Pekka Himasen tutkimuksen hankinnassa.

- Tämä on juridisesti loppuunkäsitelty, perustelee Ruohonen-Lerner sitä, ettei ryhmä halua viedä asiaa enää äänestykseen.

- Tämä viimeinen äänestys on poliittinen tarkastelu ja siinä meidän eduskuntaryhmä on antanut vapaat kädet kaikille edustajille äänestää niin kuin itse parhaaksi katsovat.

Ylen TV1:n Ykkösaamussa viime lauantaina vieraillut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei haastattelussaan innostunut ajatuksesta, että pääministerin luottamus puitaisiin vielä äänestyksessä eduskunnan suuressa salissa.