Al-Assad: Yhdysvaltojen uhkailu ei vaikuta Syyrian päätöksiin

Syyrian presidentti Bashar al-Assad kommentoi torstaina Venäjän valtiontelevision haastattelussa päätöstään luovuttaa kemiallisten aseiden ohjelmansa kansainväliseen valvontaan. Al-Assad ilmoitti lisäksi, että se luovuttaa tiedot vain, mikäli Yhdysvallat lopettaa uhkailun.

Ulkomaat
Al-Assad
Syyrian presidentti Bashir Al-AssadSANA / EPA

Syyria on luvannut luovuttaa kemiallisten aseiden ohjelmansa kansainväliseen valvontaan. Maan presidentin Bashar al-Assadin mukaan luovutuspäätökseen vaikutti Venäjän tekemä ehdotus – ei Yhdysvaltojen aseellinen uhka.

– Syyria luovuttaa kemiallisten aseiden ohjelmansa kansainväliseen valvontaan Venäjän ansiosta. Yhdysvaltojen uhkailu ei vaikuttanut päätökseen, al-Assad totesi Venäjän valtiontelevision haastattelussa.

Syyria aikoo lähettää tarvittavat asiakirjat kemialliset aseet kieltävään kansainvälisen yhteisön jäseneksi liittymistä varten "lähipäivinä". Tämän jälkeen sopimus on allekirjoitettava ja se astuu al-Assadin mukaan voimaan kuukauden kuluttua allekirjoittamisesta.

Lisäksi al-Assad ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että Damascus luovuttaa tiedot kemiallisista aseistaan noin kuukauden kuluttua sopimuksen allekirjoittamisesta.

– Se on standardiprosessi ja me noudatamme sitä, al-Assad sanoi televisiohaastattelussa.

– Haluan tehdä kaikille selväksi, ettei tätä prosessia toteuteta yksipuolisesti. Se ei tarkoita, että Syyria allekirjoittaa sopimuksen ja toteuttaa sen – ja siinä kaikki. Prosessi koskee useampia osapuolia ja perustuu ennen kaikkea siihen, että Yhdysvallat lopettaa esittämästä uhkauksia Syyrialle ja lopettaa aseiden toimittamisen terroristeille, al-Assad jatkoi.

Lähteet: Reuters, AFP