1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Outokummun Aarrekaupunki-hanke vastatuulessa - "Tärkeämpiäkin käyttöä miljoonille olisi"

Pohjoiskarjalaisen Outokummun kaupungin piristysruiskeeksi suunniteltu suuri matkailuhanke herättää tunteita kaupunkilaisissa. Närkästystä aiheuttaa erityisesti se, että Vanhan Kaivoksen ympäristöä kehitetään suurilla rahasummilla samaan aikaan kun peruspalveluista säästetään.

Kotimaan uutiset
Outokummun Vanha Kaivos
Koronavirusepidemia vei matkailijat myös Outokummusta. Yle / Esa Huuhko

Noin 7000 asukkaan kokoinen Outokumpu päätti muutama vuosi sitten tehdä historiallisesta kaivosmiljööstään isolla rahalla merkittävän perhematkailukohteen.

Suunnitelmat olivat huikeita ja pelkästään kaupunkilaisten rahaa Aarrekaupunki-hankkeeseen on poltettu kohta jo kaksi miljoonaa euroa. Ongelmana on erityisesti se, että kaupunki ei ole vieläkään onnistunut löytämään alueelle matkailupalveluyrittäjiä itse toiminnan aloittamiseen.

Pääkadulta hankkeen kannattajia on turha etsiä.

Edelleen uskon, että se on meidän mahdollisuus.

Ulla-Riitta Moilanen

- Ideana ihan hyvä, mutta ehkä se rahankäyttö saisi siihen asiaan loppua. Tärkeämpiäkin kohteita on, sanoo outokumpulainen Anna Juvonen.

- Kyllä se huonolta kuulostaa. Ei tänne tule matkailijoita sen paremmin matkailijoita kuin ennenkään, väittää outokumpulainen Eino Rummukainen.

Peruspalveluista säästetään samalla

Kaupunkilaisten vastuksen ymmärtää, sillä samaan aikaan kaupunki lomattaa työntekijöitään ja säästää peruspalveluistaan. Lomautus- ja säästölappuja jaetaan erityisesti päiväkotien ja koulujen työntekijöille.

Myös poliitikot ovat ärsyyntyneitä kaivoksen kävijämäärien paisuttelusta. Varsinaisia maksaneita asiakkaita oli esimerkiksi vuonna 2012 muutamia tuhansia, vaikka viralliseksi kävijämääräksi on ilmoitettu 35 000.

Parempi olisi kuulla raaka totuus kuin kaunisteltu.

Hanna Huttunen

- Itselläkin pientä epäuskoa, että voiko siellä oikeasti olla niin paljon kävijöitä. Monet ovat laskeneet erilaisia kaavioita siitä, että montako autoa tai bussia se on tunnissa. He ovat laskeneet ihan tälläisiä todennäköisyyksiä, että onko se porukkamäärä voinut täällä käydä. Joskus tuntuu siltä, että parempi olisi kuulla raaka totuus kuin kaunisteltu, sanoo Outokummun kaupunginvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Tavoitteena huimat 100 000 kävijää

Tällä hetkellä kaupungissa kiistellään satoja tuhansia euroja maksavien uusien kaivostunneleiden rakentamisesta. Tekninen lautakunta jätti asian viime kokouksessaan pöydälle, sillä lautakunnan jäsenet eivät kokeneet saaneensa tunneleiden hinnasta tarpeeksi tarkkaa tietoa kaupungin virkamiehiltä.

Kokouksen jälkeen lautakunnan jäsenet lähettivät tiedotusvälineille tiedotteen, jossa virkamiehiä syytettiin virheellisen tiedon antamisesta.

Ei tänne tule matkailijoita sen paremmin matkailijoita kuin ennenkään

Eino Rummukainen

Kiistoista huolimatta Aarrekaupunki-projektia jatketaan ja tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua Vanhalla Kaivoksella vierailee yli 100 000 kävijää.

- Kriittisesti asioihin pitää suhtautua, mutta edelleen uskon, että se (Aarrekaupunki) on meidän mahdollisuus, sanoo Outokummun matkailun kehittämispäällikkö Ulla-Riitta Moilanen.

- Pahintahan olisi jos tämä kaatuisi tähän, eikä alueelle löytyisi yrittäjiä. Silloin ne jo käytetyt rahat valuisivat hukkaan, sanoo valtuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen.

Lue seuraavaksi