Elisa, Sonera ja DNA roaming-maksujen poiston vaikutuksista puheluiden hintaan – ”ei päätöksiä”, ”en kommentoi” ja ”en ota kantaa”

Suomalaiset tuskin saavat vastaanottaa puheluitaan ilmaiseksi EU:n alueella ensi kesänä, vaikka EU:n komission eilen julkaisema ehdotus verkkovierailumaksujen poistamisesta niin vaatiikin. Suomalaiset matkapuhelinoperaattorit pelaavat nyt aikaa ja odottavat, meneekö komission ehdotus edes läpi.

Kotimaa
Logot
Yle uutisgrafiikka

Komission uunituore ehdotus on luettu torstaina tarkkaan Suomen kolmen suurimman operaattorin pääkonttoreissa.

Ehdotus EU:n alueella matkustaessa vastaanotetuista puheluista perittävien maksujen kieltämisestä tulisi voimaan jo ensi heinäkuun alusta, mikäli se saa Eurooppa-neuvoston ja parlamentin hyväksynnän.

Lisäksi komission ehdotuksessa ei EU:n 28 maan välillä soitettujen matkapuheluiden hinta saisi jatkossa ylittää 0,19 euroa minuutilta ilman arvonlisäveroa. EU haluaa tällä tavoin parantaa matkapuhelinpalveluita ja yhtenäistää hintoja eri maissa.

Suomalaisoperaattoreista Elisa uskoo, että säätelemällä yritetään nyt ratkaista asioita, jotka vapaa kilpailu olisi hoitanut paremmin.

- Tämä on harha-askel, joka tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että kotimaan puheluiden hinnat nousevat. Eikä tällä saada aikaiseksi sitä, mitä on lähdetty hakemaan eli parempia verkkoja Eurooppaan, toteaa Elisan liittymäliiketoimintajohtaja Henri Korpi.

EU on säädellyt roaming- eli verkkovierailumaksujen hintoja vuodesta 2007. Nyt se haluaa niistä kokonaan eroon.

Mutta muuttuvatko hinnat vuonna 2014? 

Suomalaisoperaattorit maksavat ulkomaisille operaattoreille ns. tukkuhintaa näiden verkossa vastaanotetuista puheluista. Elisan mukaan tuo verkkovuokra on viisi senttiä minuutilta ilman arvonlisäveroa. Jos roaming-maksut poistuvat, kuka sitten maksaa tämän viisi senttiä?

- Ei siitä ole päätöksiä tehty miten toimitaan. Meidän näkökulmasta tämä on hämmentävää. Ei meitä hirveästi kiinnosta kotimaan hintojen nostaminen, Elisan Korpi sanoo.

Soneran viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tatu Tuominen on torstaina lukenut komission paperia ”hiki hatussa”. Vastausta siihen, mitä hinnoille tapahtuu vuonna 2014, ei irtoa.

- En kommentoi hinta-asiaa mihinkään suuntaan, koska nyt ollaan niin alkuvaiheessa prosessia. Tämä on iso hanke ja paljon on asioita, joista täytyy vielä keskustella, Tuominen sanoo.

DNA:lla komission paperin lukeminen oli torstaina vielä kesken. Toimitusjohtaja Jukka Leinosta huolestuttaa, että hintojen yhtenäistäminen ”ajaa hintoja Suomen näkökulmasta väärään suuntaan”.

Siihen, tarkoittaako väärä suunta hinnankorotuksia ensi vuodelle, ei DNA:ltakaan saa selvyyttä.

- En ota kantaa, on liian aikaista. Ei hötkyillä ainakaan meidän puolella. En usko, että tässä näin nopeasti tullaan etenemään missään tapauksessa, Leinonen sanoo.

Sen varaan moni laskeekin. Ensi heinäkuu tulee nopeasti ja EU-parlamentin kausi päättyy kesällä. Jos komission ehdotus ei mene läpi ennen sitä, niin puheluiden vastanottamisesta ulkomailla maksetaan vielä ainakin pari vuotta.