Juhlittu esikoiskirjailija haluaa romuttaa rotuidentiteetin käsitteen

Maailmankansalaisen Taiye Selasin esikoisromaani on herättänyt maailmalla suurta huomiota. Ghanalaistaustaisesta perheestä kertovaa romaania on käännetty nopeaan tahtiin eri kielille.

Kuva: Yle

Taiye Selasi on yksi tämän hetken kohutuimpia esikoiskirjailijoita. Hänestä povataan uutta Zadie Smithiä ja häntä ovat kehuneet Toni Morrison ja Salman Rushdie. Selasin esikoisromaani _Ghana ikuisesti _julkaistiin keväällä, ja jo nyt teosta on käännetty lukemattomille eri kielille. Kahdesta yhdysvaltalaisesta huippuyliopistosta valmistunut multilahjakkuus on yllättynyt saamastaan suitsutuksesta.

- Elän nyt unelmaani. Haaveilin romaanin kirjoittamisesta niin kauan, kertoo 33-vuotias Selasi, joka käväisi Suomessa markkinoimassa kirjaansa.

Unelman toteuttamisessa auttoi nobelisti Toni Morrison. Selasi nimittäin tapasi hänet muutamia kertoja, mutta hänellä ei ollut ikinä mitään valmista tekstiä näytettäväksi kirjailijagurulle.

- Lopulta Morrison kyllästyi ja asetti minulle takarajan, jolloin kirjoitusta on oltava, muistelee Selasi.

Romaanin aihe pulpahti Selasin tajuntaan hänen ollessaan joogaretriitissä Ruotsissa.

- Olin suihkussa joskus aamuyöllä, sillä joogaleireillä on tapana herätä kukonlaulun aikaan. Siihen epäinhimilliseen aikaan mieleeni kirkastui romaanin aihe, ja samalla hetkellä näin kaikki henkilöhahmot ja heidän elämänjanansa.

Ongelmana oli vain se, ettei retriitissä saanut pitää elektronisia laitteita. Puhelin ja kannettava olivat lukkojen takana.

- Käytännössä karkasin retriitistä. Menin junalla Kööpenhaminaan, majoittauduin hotelliin ja aloin kirjoittaa. Siellä syntyivät romaanini 20 ensimmäistä sivua, jotka ovat muuttumattomina lopullisessa versiossa, kertoo Selasi.

Jaottelu mustiin ja valkoisiin on absurdia

Ghana ikuisesti kertoo ghanalais-amerikkalaisen perheen tarinan, joka risteilee mantereelta toiselle. Selasi itse on varsinainen maailmankansalainen: Hänen vanhempansa ovat  lähtöisin Ghanasta ja Nigeriasta, mutta Selasi on syntynyt Lontoossa, kouluttautunut Yhdysvalloissa ja nyt hän asuu neljättä vuotta Roomassa.

- Minulla on neljä kotia. Äitini koti Ghanassa, isäni koti New Jerseyssä, oma asuntoni Roomassa ja yksi koti siellä, missä ikinä kaksoissisareni on. Kuten huomaat, maantiede ei ole niin tärkeää kuin rakkaus, nauraa Selasi.

Kirjailija haluaa mielellään luoda uusia määreitä ja samalla purkaa vanhoja. Selasi on lanseerannut  esimerkiksi käsitteen afropoliitti.

- Se tarkoittaa afrikkalaistaustaisia, joilla on vahva side juuriinsa Afrikkaan, mutta jotka elävät jossain muualla ja katsovat elämää hyvin globaalista perspektiivistä. Afropoliitti kuvaa sellaista identiteettiä, kuvailee Selasi.

Maailmankansalaisena, joka on asunut useissa eri maissa, Selasi haluaa romuttaa rotuidentiteetin käsitteen.

- Rotuidentiteetti on myytti. Jaottelu mustiin ja valkoisiin ihmisiin on absurdia. Jos tällaisen konseptin pintaa rapsuttaa hieman, huomaa sen kestämättömyyden. Minulla on Roomassa sisilialaisia ystäviä, jotka ovat tummempia kuin nigerialais-skotlantilaiset perheenjäseneni. Yhdysvalloissa minulla on ystäviä, joita pidetään valkoisina, vaikka heillä on afroamerikkalaiset esi-isät. Järjestelmä yrittää jaotella ihmisiä eri lajeihin, kuten eläimiä ja se on aivan absurdia. Odotan vain päivää, jolloin voimme päästää irti tästä ajattelusta, puuskahtaa Selasi.

Markkinointirumba ei haittaa kirjoittamista

Keväästä lähtien Selasi on kiertänyt maailmalla markkinoimassa kirjaansa. Suomessa hän ehti viettää päivän. Jatkuva matkustelu ei kuitenkaan haittaa kirjailijaa.

- Matkustelu ja markkinoiminen eivät häiritse kirjoittamistani vaan päinvastoin. Näen ja koen eri paikoissa uusia asioita, tuntemuksia, mutta samalla huomaan, miten universaalia ihmisten elämä ja käyttäytyminen ovat. Asiat ovat erilaisia, mutta pohjimmiltaan hyvin tuttuja. Tämä vain ruokkii kirjoittamistani.

Lahjakas kirjailija myös valokuvaa ja lisäksi hänellä on työn alla dokumentti afrikkalaisista nuorista.

- Afrikasta on esillä aina negatiivisia asioita. Dokumentin tarkoituksena on kuvata afrikkalaisten nuorten elämää ja ajatuksia tulevaisuudesta. Se on työn alla ensi vuonna, toteaa Selasi.