PMMP vetää övereillä loppuun asti - video

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluvalla PMMP:llä on enää jäljellä viimeiset jäähyväiskeikat. Kymmenen vuoden aikana yhtyeestä tuli keikkalavojen suosikki ja yhtyeen kappaleista monille faneille elämän merkkipaalujen tunnuskappaleita.

Paula Vesala (vas.) ja Mira LuotV
Suomen suosituimpiin yhtyeisiin kuuluvalla PMMP:llä on enää jäljellä viimeiset jäähyväiskeikat.

PMMP:n matka on tullut tiensä päähän. Muusikot väsyivät ainaiseen keikkailuun, eikä PMMP enää innostanut luomaan uutta.

- Ollaan tällä konseptilla ikään kuin fiilistelty se mikä on fiilistelty. Intohimot eivät ole lopahtaneet, mutta ne ehkä kohdistuvat vähän erilaiseen tekemiseen, kertoo yhtyeen Paula Vesala.

Nettikirjoitteluissa on epäilty PMMP:n lopettamisen keikkoineen olevan vain rahastusta ja tauko ennen paluuta. Monet yhtyeet kun ovat tehneet paluun melko piankin lopettamisilmoituksen jälkeen.

- Tämä ei ole mikään breikki, vaan kyllä me lopetetaan. Me halutaan pitää kunnon jäähyväiset, eikä mitään semmosta, että luikitaan jonnekin sermin taakse, sanoo Vesala.

Elämän soundtrackiä ihmisille

PMMP tuli tunnetuksi Rusketusraidat-hitillään, mutta varsinainen läpilyönti tapahtui hitaasti. Yhtye oli aluksi riski myös tekijöille.

- Onhan se ollut iso valinta sillon, että lähtee tällaisen porukan kanssa kymmeneksi vuodeksi bussiin ikään kuin asumaan, pohtii Mira Luoti.

Vuosien varrella PMMP kasvoi yhdeksi 2000-luvun menestyneimmistä bändeistä. Yhtyeen tuotanto on ollut yhdistelmä valtavirtaa ja vaihtoehtoisuutta, joka on uponnut kaikenikäisiin.

PMMP:n jäähyväisvilkutus. Takana bändin pojat Juho Vehmanen (vas.), Mikko Virta ja Heikki Kytölä. Edessä Paula Vesala ja Mira Luoti. Kuva: Yle

- Kun ollaan pitkään tehty, niin sitä alkaa liittyä ihmisten elämänvaiheisiin. Kun menin inttiin, niin tämä soi ja sit kun sain lapsen niin tuo soi ja sit kun me erottiin niin mä muistan kun tää biisi tuli. Siitä tulee semmoista elämän soundtrackiä. Ihmiset tulevat varmaan kiintyneiksi tämmösiin reliikkeihin, jotka koluavat tuolla pitkään, Vesala virnuilee.

Elämä alkaa alusta

PMMP on mennyt eteenpäin hurjalla vauhdilla koko kymmenen vuoden ajan. Paula Vesala ei jää kaipaamaan keikkailua.

- Kyllä mä haluan olla kotona esimerkiksi uutena vuotena, pääsiäisenä ja vappuna ekaa kertaa kymmeneen vuoteen.

Myöskään julkisuudessa olo ei ole kuulunut työn parhaisiin puoliin.

- Rehellisyyden nimissä vähiten tässä on nauttinut julkisesta roolista. Kauhean kiva on vetäytyä elämään omaa elämäänsä, Vesala sanoo.

Vielä ovat edessä kuitenkin jäähyväiskeikat ensi kuussa Helsingin jäähallissa. Ennen sitä julkaistaan myös Matkalaulu-niminen albumi, jolle bändi on tehnyt cover-versioita omista kappaleistaan. Luvassa on myös jäähyväislaulu, jota tehdään säveltäjä Jori Sjöroosin kanssa.

- Sitten katotaan millaista elämästä tulee, että kuin aloittaa ikään kuin alusta. Koska sitähän se on. Me ollaan eletty nyt niin tiiviisti tätä elämäntapaa, että se yhden elämänvaiheen päättää toistaseksi.