Pekka Ervasti: Kokoomuksen tarharyhmä

Hellanduudeli sentään! Ihania pikku riiviöitä noi kokoomuksen kakarat. Millainen isämalli se Katainen on oikein niille ollut?

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Kokoomuksen kykyhautomosta - nuorten liitosta - on kuulunut kummia viime aikoina. Kansakunnan ei kuitenkaan pidä hermostua. Tavoiteohjelmaa ne pikku viikarit siellä vain kyhäsivät – kuin nukkekotia legopalikoista.

Ja tulihan siitä komea rakennelma. Nuorten puheenjohtaja Susanna Koski, joka näyttää ihan Julia Timoshenkolta, mutta kuulosta aivan Margaret Thatcherilta, on esitellyt saatanallisia säkeitä miltei jokaisessa tiedotusvälineessä, joka on mikrofonia siihen suuntaan osoittanut. Siinäpä mediahallinnan oppia kenelle tahansa poliitikolle. Kun ammut kunnolla yli, osut tarkasti maaliin.

Ja melkoisiaherkkupaloja kokkarinuorten listalta on löytynytkin kauhistelijoiden mussutettavaksi: tasavero, paikallinen sopiminen, Yle lihoiksi ja vihapuheet sallituiksi. Eihän tästä litaniasta puutu enää kuin univormupakko ja marssiharjoitukset joka kouluun.

Miten näistä kokoomusnuorista tämmöisiä wannabe-suomensisulaisia pääsi tulemaan?

Koski on jo itse näyttänyt univormun mallia esiintymällä sosiaalisessa mediassa iikollien muinaisessa sinimustassa villapaidassa ja kokkarien puoluelehdessä sheriffinhatussa rivulit molemmissa käsissä.

Miten näistä kokoomusnuorista tämmöisiä wannabe-suomensisulaisia pääsi tulemaan? Kultaisella 70-luvulla niiden tiedostamisseminaareissa päivällä luettiin Popperia ja Dahrendorfia ja muita kriittisiä rationalisteja, mutta illalla saunan päälle laulettiin työväenlauluja.

Olipa siellä sisällä porukka, joka jopa vaati suuryritysten sosialisointia. Ei kuitenkaan pienten ja keskisuurten – ne oli tarkoitus vain kunnallistaa.

Nuo olivat kultaisia Ilkka Kanervan puheenjohtaja-aikoja. Oikeistopoikkeamaa edusti Ben Zyskowicz, joka parin adjutanttinsa kanssa yritti ujuttaa asialistoille kannanottoja, joissa mm. paheksuttiin arabimaiden sotatoimia Israelia vastaan. Kekkosen-Kanervan Suomessa se oli ulkopoliittinen majesteettirikos. Ai, ai, millaista vipinää Benin tiimi olisi saanut aikaan, jos some olisi keksitty jo 1970-luvulla.

Vaan eivätpä menneet silloin kokoomusnuorissa läpi ukkopuolueen linjasta poikkeavat vedätykset. Kanervan haukansilmä paikallisti sabotaasiyritykset kilometrien päästä ja hurja murahdus sai Zyskowiczin kätyreineen luikkimaan puskiin.

Nyt on toinen meno kokoomuksessa. Vaikka puolueella on oikein isolla rahalla mainostoimistosta ostetut korvat, se ei kuule, mitä pikkuväki puuhaa.

Katainenkin joutui tuoreeltaan kieltäytymään kommentoinnista, koska ei tiennyt ärräntötöä koko tavoiteohjelmasta. Hän oli silloin juuri Kiinassa.

Kun nyt tulet kotiin, Jyrki, paras piipahtaa heti lastenkamarin puolella.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö