Keniasta löytyi valtava pohjavesialue

Pohjavesivaranto löytyi kuivuudesta kärsivältä köyhältä Turkanan alueelta.

Ulkomaat

Kuivuudesta kärsivältä Turkanan alueelta Keniasta on löytynyt suuri pohjavesivaranto. Löydön arvioidaan kasvattavan 8,5 prosentilla Kenian hyödynnettävissä olevia vesivaroja.

Turkanajärven länsipuolelta löydetyt kaksi pohjavesialuetta tuovat mahdollisuuden entistä vauraampaan tulevaisuuteen sekä Turkanassa että koko Keniassa, ylistää maan ympäristöministeriön edustaja Judi Wakhungu. Kenian 41 miljoonasta asukkaasta noin 17 miljoonalla ei ole käytettävissään puhdasta juomavettä.

Turkanan vesivaroista tehdyssä tutkimuksessa ovat olleet mukana YK-järjestö Unesco, Kenian ympäristöministeriö ja RTI-yhtiö. RTI:n mukaan löydetyillä alueilla vettä on ainakin 250 miljardia kuutiota. Pohjavesivaranto täyttyy vuosittain luontaisesti 3,4 miljardilla kuutiolla.

- Olemme juuri kaksinkertaistaneet maan juomavesivarat. Tarpeet ovat valtavia, sillä naisten täytyy usein kävellä 10 - 20 kilometriä hakeakseen vettä, sanoo RTI:n johtaja Alain Gachet uutistoimisto AFP:lle.

- Sadat tuhannet karjaeläimet kuolevat toistuvan kuivuuden vuoksi. Tätä ei enää tapahdu, Gachet hehkuttaa.

Unescon mukaan lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan pohjavesialueiden koon ja veden laadun määrittämiseksi.

Kenialaislehti The Daily Nationin lainaama ympäristöministeriön edustaja John Nyaoro sanoo, että Turkanan asukkaat pääsevät nauttimaan löydetystä vesivarannosta kahden kuukauden kuluessa.

Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin huomauttaa, että todellinen testi on, saadaanko alueelle infrastruktuuri, jonka avulla paikalliset asukkaat saavat vettä. The Guardian -lehden haastattelema Oxfamin edustaja Brian McSorley toteaa, että ongelma alueella ei ole pohjavesi, vaan se, ettei monilla yhteisöillä ole pumppuja ja porausreikiä, joiden avulla päästä siihen käsiksi.

Ja niilläkin, joilla on, ei ole aina varaa polttoaineeseen pitääkseen pumpun generaattorin toiminnassa tai huoltaakseen välineistöä, McSorley toteaa.

Turkanassa tutkitaan nyt varmennettujen pohjavesialueiden lisäksi kolmea muuta mahdollista pohjavesialuetta, joista vettä saattaa löytyä jopa 30 miljardia kuutiota lisää.

Ugandaan, Etelä-Sudaniin ja Etiopiaan rajoittuva Turkana on Kenian köyhin alue, jonka asukkaista suuri osa on paimentolaisia. Turkanajärvi on maailman suurin autiomaajärvi ja emäksinen järvi. Vuonna 2012 Turkanasta löytyi Kenian ensimmäinen öljyesiintymä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset